Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Commercieel DAB+-netwerk Nedersaksen in de lucht

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is het aanbod op DAB+ flink uitgebreid door de ingebruikname van een nieuw regionaal DAB+-netwerk. Via elk van de 10 allotments zijn tenminste 10 radiostations te ontvangen.

Media Broadcast kreeg het netwerk in september vorig jaar vergund, nadat er een samenwerking was gesloten met Divicon Media en Uplink, die ook in de race waren voor de vergunning. Afgelopen woensdag zijn de eerste zenders aangezet voor de officiele start een dag later.

10 Allotments
Het nieuwe netwerk is opgedeeld in 10 gebieden/allotments die tezamen de hele deelstaat kunnen dekken. Hierdoor is het voor radiostations mogelijk om hun reclame of nieuwsbulletins af te stemmen op de regio. Kleinere lokale stations kunnen ervoor kiezen om alleen in een deel van Nedersaksen digitaal te gaan. In elk gebied gaat aanvankelijk één sterke zender aan.

Langs de Nederlandse grens zijn in elk geval de allotments Emsland (vanuit Molbergen-Peheim bij Cloppenburg, kanaal 10C), Osnabrück (vanuit Osnabrück, kanaal 8B) en de Noordzeekust (vanuit Aurich, kanaal 11A) te ontvangen.

Radiostations
Het aantal radiostations verschilt per allotment, maar het zijn er in elk geval minimaal 10. Zo zijn de grote regionale commerciële radiostations ffn, Antenne Niedersachsen en Radio 21 via elke allotment te ontvangen. Daarnaast zijn er ook telkens een themakanaal van deze drie stations toegevoegd. Voor ffn is dit de feestzender Radio Bollerwagen, Antenne Niedersachsen is van de partij met Antenne Schlager, terwijl radio 21 gestart is met de countryzender The Wolf.

Maar ook Oldie Antenne, de hitzender 89.0 RTL uit Saksen-Anhalt, de jongerenzender Big FM uit Zuid-Duitsland en de jongerenzender Jam FM uit Berlijn zijn via alle 10 de allotments te ontvangen.

Enkele stations hebben er voor gekozen om via één of enkele van de 10 allotments uit te zenden. Zo is Energy Bremen alleen via het netwerk Oldenburger Land bij Bremen te ontvangen en Radio Teddy alleen in de regio’s Braunschweig en Hannover. De vrouwenzender Femotion Radio was woensdag via alle 10 de allotments te beluisteren, maar is nu alleen nog in Hannover te ontvangen.

Eind van de maand wordt Radio Roland nog toegevoegd aan het netwerk voor het Oldenburgerland, terwijl Radio SAW uit Saksen-Anhalt vanaf dan gaat uitzenden in Braunschweig en Harz. Lokale niet-commerciële stations volgen waarschijnlijk begin volgend jaar. Hiervoor moet de subsidieregeling nog afgerond worden.

Laat
Nedersaksen was één van de laatste deelstaten in Duitsland die nog geen regionaal commercieel aanbod had op DAB+. De reden dat Nedersaksen laat is, komt doordat er lange tijd van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen hoefde DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, in 2019 tegen DAB+ stemde. Twee jaar later was de opinie bij de stations gekeerd en kwam de digital radiotrein toch op gang.

Mecklenburg-Voor-Pommeren is nu de laatste witte plek als het gaat om regionale commerciële radio op DAB+. [RadioWereld.NL]