Radiostations wel in beroep tegen uitspraak rechter over noodverlenging FM (Update)

Diverse radiostations gaan wel in beroep tegen de uitspraak van de rechter over de noodverlenging van de landelijke FM-vergunningen. In elk geval maakt RadioCorp (100% NL en Slam) de stap naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), zo bevestigd het bedrijf. Daarnaast meldt Nederlands Medianieuws dat ook BNR Nieuwsradio in beroep gaat.

Foto: Pixabay

Vorige maand zette de Rechtbank van Rotterdam een streep door de drie jaar noodverlenging van de landelijke FM-vergunningen, die was toegezegd om de financiële klappen van de kredietcrisis op te vangen. De zaak was aangespannen door radiozender Kink, die graag op FM wil uitzenden. Kink werd daarbij ondersteund door Qmusic, die op het laatste moment van kamp wisselde.

Dinsdag werd duidelijk dat Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) niet in beroep gaat tegen de uitspraak, omdat deze naar haar mening “duidelijk, begrijpelijk en goed gemotiveerd” is en hoger beroep “een geringe kans van slagen” zou hebben.

EZK wil al langer veilen
Dat EZK niet in beroep gaat is niet echt een verrassing, omdat dit ministerie eigenlijk helemaal geen noodverlenging wil, maar onder druk van de Tweede Kamer toch toe moest geven. Ook bij de eerdere verlengingen wilde EZK eigenlijk steeds veilen, maar stuitte steeds op weerstand van de Kamer.

Sinds 2020 ligt er al een rapport op de plank bij EZK over de toekomst van de radiofrequenties, dat is opgesteld door een commissie waarvan twee van de drie leden al bij voorbaat voorstander van veilen waren. Dat advies lijkt de minister nu uit te gaan voeren, want in haar brief aan de Kamer heeft ze toegezegd komend najaar met een “ontwerpveilingregeling” te komen, al is nog onduidelijk of de bestaande clausules blijven of alles vrij geveild gaat worden.

Toch hoger beroep
Tijdens de zitting werd ook al duidelijk dat, ongeacht de uitspraak, de gang naar het CBb toch wel gemaakt zou worden door de verliezende partij. Nu EZK dit zelf niet doet, doen de radiostations dit zelf. In elk geval gaan RadioCorp en BNR is beroep. Wat Audiohuis (Sublime) en Talpa (538, Sky 10 en Veronica) gaan doen is nog onduidelijk, al is de kans dat in elk geval Talpa zich aansluit bij het rijtje reëel, omdat de uitspraak van de rechter veel impact op het bedrijf met vier FM-kavels heeft.

Update
Zoals verwacht gaat ook Talpa in beroep. Tegenover het ANP laat een woordvoerster weten dat het mediabedrijf “voldoende aanknopingspunten voor een succesvol hoger beroep” ziet.[RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies en wanneer er wat gaat gebeuren met de FM-etherfrequenties. Het wordt dus 2023 of 2025. Het is in elk geval zo dat radiostations aan het strijden zijn voor hun bestaan. Wat de uitkomst ook wordt, er zal altijd een radiostation zijn dat niet profiteert.

Reacties zijn gesloten.