Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minister niet in beroep tegen uitspraak rechter over noodverlenging FM

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam over de noodverlenging van de landelijke FM-vergunningen. Die oordeelde vorige maand dat de vergunningen opnieuw verdeeld moeten worden.

Foto: Pixabay

Aanvankelijk zouden de landelijke commerciële radiostations drie jaar noodverlenging krijgen van hun FM-vergunningen om zo de klap van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dit was tegen het zere been van Kink, die graag op FM wil uitzenden. Het radiostation spande dan ook een rechtszaak aan om de noodverlenging tegen te houden. En met succes, want de rechter zette een streep door de plannen en oordeelde dat de negen kavels opnieuw verdeeld moeten worden.

Volgens de rechter is de voorbereiding van het verlengbaarheidsbesluit niet zorgvuldig geweest en dat dit besluit geen dragende motivering heeft. EZK zou onvoldoende onderzocht hebben of er andere financieringsmogelijkheden zijn. Daarnaast werd het besluit van verlengen genomen op basis van een onderzoek dat een jaar oud is. Volgens de rechter had EZK nader onderzoek moeten doen.

Daar komt bij dat de vergunningen al meerdere keren verlengd zijn en de rechter van mening is dat het tijd wordt dat deze weer eens opnieuw verdeeld worden.

Geringe kans
De rechtbank heeft daarnaast als extra overweging meegegeven, dat indien ik op dit moment een nieuw besluit zou willen nemen met dezelfde strekking (verlenging van 3 jaar), ik uit zou moeten gaan van de huidige relevante feiten en gegevens, waaronder de huidige reclame-inkomsten”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. En uit die gegevens blijkt dat de advertentie-inkomsten inmiddels hoger zijn dan voor de coronapandemie.

Alles overwegende zie ik geen reden om tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep te gaan. Een hoger beroep heeft naar mijn inschatting een geringe kans van slagen. De uitspraak is naar mijn mening duidelijk, begrijpelijk en goed gemotiveerd.

Maar wat de minister nu net als de rechter buiten beschouwing laat is dat de inkomsten nu wel terug zijn op het oude niveau, maar dat de klappen die, met name de kleinere stations, kregen tijdens corona, nog lang niet hersteld zijn.

Toch beroep?
Daarnaast was tijdens de zitting al duidelijk dat de verliezende partij sowieso in beroep gaat bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en het dus weinig uitmaakte wat de rechter oordeelde. Nu heeft EZK aangegeven niet in beroep te gaan, maar de kans dat Talpa (538, Sky, Veronica en 10), RadioCorp (100% NL en Slam), BNR en Audiohuis (Sublime) dit wel gaan doen is zeer reëel.

Om stilte in de ether te voorkomen, gaat de minister de vergunningen nu met een jaar verlengen. In de tussentijd wordt een nieuwe verdeling voorbereid die op 1 september 2023 in moet gaan. Daarbij neigt de minister naar een veiling, al is nog niet duidelijk of daarbij de huidige clausules in stand blijven.

Geen verrassing
Dat EZK niet in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter komt echter niet als een verrassing. Het ministerie wilde aanvankelijk al niets weten van een noodverlenging en dit jaar gewoon gaan veilen, maar moest onder druk van de kamer toch toegeven. Daarnaast liet het al een rapport opstellen over de verdeling van de radiofrequenties, door een commissie waarvan twee van de drie leden al bij voorbaat voorstander waren van het veilen van frequenties. En dus was de conclusie uit het rapport ook geen verrassing: veilen. Nadat het kabinet in januari 2021 viel, besloot de nieuwe Tweede Kamer het advies echter controversieel te verklaren. [RadioWereld.NL]