Search
Close this search box.

Kink wint bodemprocedure: noodverlenging FM van de baan (Update)

Kink heeft de bodemprocedure tegen de noodverlenging van de landelijke FM-vergunningen gewonnen. De rechtbank van Rotterdam heeft bepaald dat de drie jaar noodverlenging onrechtmatig is. Hierdoor komt er alsnog een herverdeling van de landelijke FM-frequenties, waarschijnlijk in de vorm van een veiling.

Foto: Pixabay

Kink wil graag op FM, maar in mei vorig jaar besloot toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van EZK om de radiostations drie jaar noodverlenging te geven om de coronacrisis te boven te komen.

Juridische procedures
Hierop besloot Kink naar de rechter te stappen. Naast een bodemprocedure spande het station eerder al een kort geding aan om de noodverlenging tegen te houden.

Maar dat kort geding verloor Kink, evenals het hoger beroep over het kort geding bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Kink krijgt dit keer wel gelijk
Dit keer heeft de rechter Kink in de bodemprocedure wel in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is de voorbereiding van het verlengbaarheidsbesluit niet zorgvuldig geweest en dat dit besluit geen dragende motivering heeft. EZK zou onvoldoende onderzocht hebben of er andere financieringsmogelijkheden zijn. Daarnaast werd het besluit van verlengen genomen op basis van een onderzoek dat een jaar oud is. Volgens de rechter had EZK nader onderzoek moeten doen.

Door het besluit van de rechter mag EZK de landelijke commerciële FM-vergunningen niet met drie jaar verlengen. Een eventueel hoger beroep van EZK en de commerciële radiostations heeft heeft vooralsnog geen opschortende werking.

Omdat het niet meer mogelijk is om de landelijke FM-kavels voor 31 augustus 2022, de datum waarop de huidige vergunningen aflopen, te veilen, mag EZK van de rechter de vergunningen met een jaar verlengen. In de tussentijd kan een herverdeling van de negen landelijke commerciële FM-vergunningen voorbereid en georganiseerd worden en kunnen de nieuwe vergunningen per 1 september 2023 ingaan. De meest voor de hand liggende methode voor een herverdeling is een veiling. Of de huidige clausules voor vijf kavels blijft bestaan is nog onduidelijk.

Momenteel zijn de negen FM-kavels in handen van Radio 538, Qmusic, Sky Radio, 100% NL, Radio 10, BNR, Sublime, Veronica en Slam.

Reacties
Kink is blij met de overwinning. “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt”, aldus Jan Hoogesteijn. “Kink is een serieuze nieuwkomer en kijkt uit naar verdere mededelingen over hoe de overheid de herverdeling gaat vormgeven. We gaan uit van een open en transparante verdeelmethode waarbij het geluid van Kink een eerlijke kans krijgt op distributie via FM.

Ook DPG, eigenaar van Qmusic, is blij met de uitspraak van de rechter. Aanvankelijk was het bedrijf voorstander van de noodverlenging, maar wisselde op het laatste moment van kamp. “Wij zijn van mening dat een veiling – mits zorgvuldig voorbereid – het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt.” DPG graag met Joe als tweede radiomerk naast Qmusic starten op FM.

Bij Talpa Network zijn ze minder blij. “We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank om het beroep vanuit Kink tegen de noodverlenging van landelijke FM-frequenties toe te wijzen”, aldus een woordvoerster. “Op dit ogenblik nemen we de tijd om het vonnis goed te bestuderen en beraden wij ons op nadere stappen.” [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Bij de verdeling van de FM-frequenties kan Radio Veronica blijven bestaan. Radio Veronica kan desnoods verhuizen naar een andere FM-kavel. Als het nodig zou zijn, kan Sky Radio stoppen met uitzenden, zodat Radio Veronica niet van de FM-ether hoeft te verdwijnen.