Kink gaat door met strijd om FM-frequenties: “Talpa en RadioCorp teveel met elkaar verbonden” (Update)

Kink heeft een nieuwe troef ingezet in de strijd om FM-frequenties. Het radiostation meent dat er teveel verbondenheid is tussen Talpa (538, 10, Sky en Veronica) en RadioCorp (100% NL en Slam!) Daarom heeft Kink een handhavingsverzoek ingediend tegen beide bedrijven, zo meldt AD. Volgens RadioCorp-directeur Herbert Visser gaat alles echter netjes volgens de regels.

Foto: Pixabay

Al enige tijd woedt er een juridische strijd over de landelijke FM-vergunningen. Kink wil graag op FM, maar in mei vorig jaar besloot toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer en Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de radiostations drie jaar noodverlenging te geven om de coronacrisis te boven te komen.

Hierop besloot Kink naar de rechter te stappen. Naast een bodemprocedure, die vrijdagochtend diende bij de rechtbank Rotterdam, spande het station eerder al een kort geding aan om de noodverlenging tegen te houden.

Maar dat kort geding verloor Kink, evenals het hoger beroep over het kort geding bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Schuld
Nu probeert Kink elke strohalm aan te grijpen om de noodverlenging tegen te houden. Het station heeft een handhavingsverzoek ingediend tegen RadioCorp en Talpa. Volgens Kink zijn Talpa en RadioCorp teveel met elkaar verbonden. RadioCorp zou nog een flinke schuld hebben openstaan bij Talpa, waardoor laatstgenoemde volgens Kink “grote invloed op RadioCorp kan uitoefenen.” Talpa zou daardoor zes landelijke FM-vergunningen bezitten en dat is niet toegestaan.

Kink hoopt op die manier dat de vergunningen van deze partijen niet verlengd worden, maar alsnog geveild gaan worden. Maar het is sterk de vraag of dit ook echt gaat gebeuren.

Geen invloed
In een reactie aan RadioWereld.NL laat RadioCorp-directeur Herbert Visser weten dat er inderdaad een lening is bij Talpa, maar dat er geen sprake is van ongeoorloofde verbondenheid, laat staan dat Talpa invloed heeft op de bedrijfsvoering van RadioCorp. “Als je een hypotheek afsluit bij een bank om een huis te kopen, dan heeft deze toch ook geen invloed op welke kleur jij je muur wilt schilderen?”, aldus Visser.

Toen RadioCorp 100% NL en Slam! in 2016 van Talpa kocht is de hele procedure, inclusief voorgenomen lening, vooraf getoetst door het Commissariaat voor de Media (CvdM). In een bestuurlijk rechtsoordeel is door de mediawaakhond bepaald dat deze procedure is toegestaan. “En ook in 2017 bij de verlenging van de FM-vergunningen en vorig jaar bij de veiling van DAB+-capaciteit is getoetst of er sprake was van ongeoorloofde verbondenheid tussen Talpa en RadioCorp. Telkens was de conclusie dat Talpa op geen enkele wijze de bedrijfsvoering van RadioCorp kan beïnvloeden en dus is er geen ongeoorloofde verbondenheid”, aldus Visser.

Roeptoeteren
Nu vindt er opnieuw een toets plaats vanwege de noodverlenging. “Aan de lening en de eigendomssituatie is de afgelopen jaren niets veranderd”, voegt Visser toe. “Kink ziet helaas alleen wat ze wil zien en begint daarna meteen te schreeuwen.

Het grappige is dat dit oordeel van het CvdM waarin de transactie tussen Talpa en RadioCorp met betrekking tot de aankoop van 100% NL en Slam! uit de doeken wordt gedaan, inclusief de Talpa-lening, al maar liefst zes jaar openbaar op de website van het Commissariaat te vinden is. Kennelijk is dit iets dat Kink geheel is ontgaan.

Ook van de bewering van Kink dat RadioCorp de Talpa-lening niet heeft gemeld in de jaarrekening klopt volgens Visser ‘geen hout’. “RadioCorp Holding BV, met daarin de radiozenders 100% NL en Slam!, werd in 2016 van Talpa gekocht door KVHL Media BV. Deze BV sloot de lening van Talpa af en maakte daar uiteraard ook keurig melding van in de jaarrekening. In 2018 hebben we KVHL Media BV en RadioCorp Holding BV met elkaar laten fuseren en is er nu één BV met de naam RadioCorp Holding BV, maar met het KvK-nummer van KVHL. Als je niet verder kijkt dan je neus lang is, hetgeen Kink dus doet, dan zie je inderdaad bij RadioCorp Holding BV in 2016 en 2017 de Talpa-lening niet staan, en in 2018 en later wel.

Maar als je  grondiger kijkt dan zie je ook dat het KvK-nummer van RadioCorp Holding BV in 2016 en 2017 een hele andere is dan in 2018 en later. Over 2016 en 2017 zat die lening immers in de jaarstukken van KVHL Media BV.

Eerdere uitspraken
Daarnaast oordeelde de rechter, en recent ook nog het hoogste rechtscollege CBb, in eerdere zaken over verbondenheid tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg dat er geen sprake is van ongeoorloofde verbondenheid tussen beide partijen ondanks dat Radio Limburg geld leende bij Qmusic om regionale FM-kavels in Limburg en de Randstad te kopen en hier door Qmusic geproduceerde programma’s op uit te zenden.

Nog eerder oordeelden de rechter en het CBb dat er geen ongeoorloofde verbondenheid is tussen RADIONL en een flink aantal vergunninghouders ondanks dat RADIONL voor deze partijen een radioprogramma produceert, het zenderpark verzorgt en zelfs Buma en Sena betaald. [RadioWereld.NL]