Kink stapt naar Europese Commissie: “Noodverlenging FM illegale staatssteun”

Kink is naar Europese Commissie gestapt. De radiozender is van mening dat de drie jaar noodverlenging van de FM-vergunningen illegale staatssteun is. Dit meldt FD. Op dit moment loopt er ook al bij de rechtbank van Rotterdam een bodemprocedure om de noodverlenging tegen te houden.

Foto: Pixabay

Momenteel lijkt Kink alles aan te grijpen om de noodverlenging van de FM-frequenties te voorkomen. Het radiostation wil graag op FM gaan uitzenden, maar in mei vorig jaar besloot toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer en Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de radiostations drie jaar noodverlenging te geven om de coronacrisis te boven te komen.

Juridische procedures
Hierop besloot Kink naar de rechter te stappen. Naast een bodemprocedure, die vrijdagochtend diende bij de rechtbank Rotterdam, spande het station eerder al een kort geding aan om de noodverlenging tegen te houden.

Maar dat kort geding verloor Kink, evenals het hoger beroep over het kort geding bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Vrijdag werd ook duidelijk dat Kink een handhavingsverzoek tegen Talpa (538, 10, Sky en Veronica) en RadioCorp (100% NL en Slam) heeft ingediend bij EZK, omdat RadioCorp in 2016 een zakelijke lening heeft afgesloten Talpa om destijds 100% NL en Slam! te kunnen kopen. Kink is van mening dat Talpa hierdoor ‘grote invloed kan uitoefenen op RadioCorp”, waardoor er spraken zou zijn van ongeoorloofde verbondenheid.

RadioCorp-directeur Herbert Visser liet vrijdag aan RadioWereld.NL weten dat de situatie niet in strijd is met de regelgeving. Vooraf is de procedure uitgebreid getoetst door het Commissariaat voor de Media en ook bij nieuwe controles de afgelopen jaren bleek alles volgens de regels te gaan.

Illegale staatssteun?
Nu is dus ook de gang naar de Europese Commissie gemaakt, omdat Kink de noodverlenging illegale staatssteun vindt. Volgens een medewerker van EZK is er alleen sprake is van staatssteun als er middelen van het ministerie aan te pas komen en dat lijkt hier niet zo te zijn. Sterker nog: de vier ongeclausuleerde stations (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic) moeten dieper in de buidel tasten voor het frequenties dan dat ze de afgelopen jaren deden.

Voor de noodverlenging heeft de toenmalige staatssecretaris Keijzer SEO Economisch Onderzoek laten berekenen wat een wat een gemiddeld efficiënte toetreder bij een veiling in 2017 maximaal zou betalen voor de FM-kavels voor de periode acht jaar.

Betalen voor frequenties
Voor de vijf geclausuleerde stations (100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica) bleek dat dit bedrag nihil was. Zij betalen in feite al in de vorm van de clausulering. Doordat zij een beperking hebben op wat ze uit mogen zenden, blijft het marktaandeel en dus ook de reclame-inkomsten beperkt.

Voor de vier ongeclausuleerde pakketten (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Qmusic) kwam echter een fors bedrag uit de berekening, dat zeven tot 13 keer hoger ligt dan de radiostations de afgelopen vijf jaar voor de reguliere verlenging moesten betalen.

Bui
Keijzer zag bui al hangen en gaf daarom al gelijk aan dat de prijzen niet omlaag kunnen, juist omdat de Europese Commissie de noodverlenging anders als illegale staatssteun kan zien.

Of en wanneer er een oordeel komt van de Europese Commissie is nog maar de vraag. In de EU zijn omroepfrequenties niet ‘geharmoniseerd’ en mag ieder land tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe ze er mee om gaat. Ook kunnen dergelijke procedures zomaar anderhalf jaar of nog langer in beslag nemen voordat de Commissie haar visie heeft bepaald. Daarna volgt nog de eventuele gang naar de rechter.

Groot-Brittannië bijvoorbeeld heeft in juli 2020 -destijds nog als EU-lidstaat- als gevolg van de coronapandemie alle analoge ethervergunningen verlengd met tien jaar zonder dat de Europese Commissie hiertegen enige actie heeft ondernomen of zelfs maar te laten weten deze actie af te keuren. Ook in andere EU-lidstaten is het zeer gebruikelijk dat commerciële radiovergunningen worden verlengd. [RadioWereld.NL]