Talpa en DPG willen uitstel veiling niet-landelijke FM-kavels wegens oneerlijk speelveld

Talpa en DPG willen dat de veiling van de niet-landelijke commerciële FM-frequenties wordt uitgesteld. De drie partijen zijn van mening dat de strikte domeinscheiding tussen landelijk en niet-landelijke radio onvoldoende wordt doorgevoerd, zo meldt Marketing Report nadat ook RadioWereld.NL al signalen hierover ontving.

Foto: RadioWereld.NL

Middels een kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken wordt een voorlopige voorziening aangevraagd die de veiling ‘on hold’ moet zetten. Begin april wordt de zaak door de voorzieningenrechter behandeld.

Komende zomer worden alle niet-landelijke commerciële FM-kavels opnieuw geveild. Daarbij veranderen er een flink aantal spelregels. Zo is het in de toekomst niet meer toegestaan namen van landelijke commerciële stations op FM te gebruiken voor radioprogramma’s op niet-landelijke FM-kavels. Hierdoor zijn Radio 10 Brabant (van Talpa voor vergunninghouder TiDa) en Qmusic Limburg (van DPG Media voor vergunninghouder Radio Limburg / Zuidelijke Mediagroep) vanaf september 2025 verleden tijd.

Daarmee volgt Minister Beljaarts grotendeels het advies van de speciale adviescommissie Don uit 2020 op. Die adviseerde een strikte scheiding tussen de landelijke en niet-landelijke radiomarkt.

Geen strikte scheiding
Toch wordt de strikte scheiding niet helemaal doorgevoerd door de minister. Productie-overeenkomsten met landelijke partijen blijven toegestaan, waardoor de huidige constructie van Slam op een niet-landelijke FM-kavel in combinatie met landelijke dekking op DAB+ kan blijven bestaan. Mediahuis produceert het programma voor vergunninghouder Radio Limburg / Zuidelijke Mediagroep. Tijdens een consultatie vorig jaar heeft Mediahuis al aangegeven blij te zijn dat productieovereenkomsten met vergunninghouders van niet-landelijke FM-kavels toegestaan blijven.

Het verhuren van FM-frequenties, waarbij de producerende partij volledige zeggenschap krijgt over het kavel, wordt niet meer toestaan. Momenteel is dit nog het geval bij Kink, die frequenties huurt van Dutch Media Investmens Young City Media. Maar Kink staat het vrij om na de veiling met een vergunninghouder alsnog een productieovereenkomst te sluiten. En die optie is reëel aangezien Dutch Media Investments al heeft aangegeven mee te willen doen aan de veiling.

Opvallend is dat houders van de vergunningen van de niet-landelijke FM-kavels zelf, naast het maximale demografische bereik van 30% op FM, ook slechts 50% demografisch bereik op DAB+ mogen hebben. Maar dat geldt dus niet voor landelijke partijen die een programma produceren voor een regionale vergunninghouder en hetzelfde station al landelijk uitzenden op DAB+ zoals bij Slam en Kink momenteel het geval is. DPG deed dit begin 2023 ook met radiozender Joe.

Alsnog regels veranderen
Talpa Network (Radio 538, Radio 10 en Sky Radio) en DPG Media (Qmusic en Joe) zijn niet blij dat de strikte scheiding niet volledig wordt doorgevoerd bij de veiling, waardoor volgens de partijen een oneerlijk speelveld dreigt te ontstaan. Talpa en DPG zeggen bij hun strategie voor de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties juist wel rekening te hebben gehouden met de komst van de strikte scheiding, ook al is deze nooit officieel toegezegd. Mogelijk hadden beide partijen dan minder geboden, al is dat koffiedik kijken. Ook FD Mediagroep (BNR) wil duidelijkere regels en steunt de rechtszaak.

Talpa, DPG en FD willen dan ook dat de veiling wordt opgeschort en de minister de regels alsnog aanpast zodat er een strikte scheiding komt tussen landelijk en niet-landelijk. Met hun reactie tijdens de consulatie van de veilingregels heeft de minister volgens hen onvoldoende gedaan.

De drie partijen benadrukken dat de procedure niet direct gericht zijn tegen Slam of Kink, al komt het nieuws wel kort nadat bekend werd dat Slam het nog steeds goed doet bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep middels regionale FM-distributie en landelijke DAB+. [RadioWereld.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties