De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen bekend als Agentschap Telecom, start dinsdag (27 november) met de procedure voor het veilen van 27 pakketten voor niet-landelijke commerciële radio. Ook worden er 44 DAB+-vergunningen verdeeld.
De huidige vergunningen lopen op 1 september 2025 af en daarom moet er een nieuwe verdeling komen. Deze nieuwe verdeling is gelijk aangegrepen om de kavels opnieuw in te delen. Van de 54 huidige kavels blijven er nog 27 over. Veel pakketten worden hierdoor groter, terwijl de kavels voor lokale commerciële radio komen te vervallen. Daarnaast zijn er ook een vijftal kleine FM-frequenties, die nog op de plank lagen, toegevoegd. Hierdoor is er bijvoorbeeld een tweede kavel voor Limburg gecreëerd.
Regiogericht
Tegelijkertijd is ook de regiogerichtheidseis op de schop gegaan. In plaats van dat op elk kavel een programma moet worden aangeboden dat voor tenminste 10% op de regio gericht is, mag een radioprogramma via niet-landelijke FM-kavels in de toekomst nog maar maximaal 30% demografisch bereik hebben. Daarnaast dient van 7 tot 23 uur minstens één keer per uur een nieuwsbulletin te worden uitgezonden.
Wat ook wijzigt is dat namen van landelijke commerciële stations op FM niet meer gebruikt mogen worden voor radioprogramma’s op niet-landelijke FM-kavels. Hierdoor zijn Radio 10 Brabant en Qmusic Limburg vanaf september 2025 verleden tijd. Productie-overeenkomsten blijven toegestaan, waardoor de huidige constructie van Slam op een niet-landelijke FM-kavel kan blijven bestaan. Mediahuis produceert het programma voor vergunninghouder Radio Limburg / Zuidelijke Mediagroep. Het verhuren van FM-frequenties, waarbij de producerende partij volledige zeggenschap krijgt over het kavel, wordt niet meer toestaan. Momenteel is dit nog het geval bij Kink, die frequenties echt huurt van onder meer Young City Media.
Aan elk van de 27 FM-kavels wordt ook capaciteit aan één van de zeven allotments op het bovenregionale DAB+-netwerk gekoppeld. Daarnaast worden ook nog 44 losse DAB+-vergunningen op de zeven allotments geveild.
Startbedragen
Geïnteresseerde partijen kunnen tot en met 20 januari 2025 een aanvraag indienen om aan de veiling deel te nemen. De vergunningen worden voor 10 jaar geveild, waarbij de hoogste bieder de vergunning toegewezen krijgt. Per FM-kavel dient een waarborg gestort te worden of bankgarantie afgegeven te worden van 20.000 euro, voor elk los DAB+-kavel ligt dit bedrag op 10.000 euro.
Voor elk FM-kavel is een startbedrag vastgesteld bij de veiling. Dit is 20% van de geschatte waarde van het FM-kavel is gedurende 10 jaar voor een gemiddelde efficiënte toetreder. Aanvankelijk wilde de RDI de startbedragen vastzetten op 40%, maar deze zijn nu gehalveerd.
Omdat het demografisch bereik van de kavels sterk variëren, lopen ook de startbedragen sterk uiteen. De startbedragen zijn:
Voor de losse DAB+-vergunningen geldt geen startbedrag.
Klokveiling
EZK gaat veilen middels een klokveiling. Deze methode komt sterk overeen met de simultane meerronde veiling, die vorig jaar werd toegepast tijdens de veiling van de landelijke commerciële FM-kavels. Het verschil is echter dat na elke ronde geen provisionele winnaar per kavel wordt aangewezen, maar uitsluitend bekend wordt gemaakt hoeveel partijen een bode hebben gedaan op het kavel.
De veiling eindigt wanneer er in een bepaalde ronde voor geen enkele kavel meer een vraagoverschot is. Dat wil zeggen voor elk kavel nog maar één of geen enkele partij is. Elke bieder die in de finaleronde heeft geboden wint de kavel(s) waarop hij in de finaleronde heeft geboden en betaalt voor elke kavel de rondeprijs van die kavel uit de finaleronde.
Ook tijdens de klokveiling kunnen deelnemers wisselen van kavel en is het niet mogelijk om gelijktijdig op meer kavels een bod te doen dan er zijn aangevraagd.
Mochten er kavels onverdeeld blijven, dan volgt er een extra veiling voor deze kavels middels een gesloten bodveiling. Deze bestaat uit slechts één ronde, waarbij niet van elkaar gezien kan worden wat er geboden wordt en uiteindelijk de hoogste bieder dit kavel krijgt. Wel geldt het startbedrag van een kavel als ondergrens.
Voor de FM-kavels geldt dat er per rechtspersoon maximaal 30% aan demografisch bereik verworven mag worden. Zo kunnen kavels B01 en B06 dus niet naar dezelfde partij gaan, omdat het totale demografische bereik boven de 30% ligt. In tegenstelling tot 2003 zijn er geen verboden kavelcombinaties meer.
DAB+
Daarnaast geldt dat voor DAB+ maximaal 50% demografisch bereik per rechtspersoon verworven kan worden. Het gaat hierbij om bereik van de verschillende kavels bij elkaar. Mocht een partij twee FM-kavels kopen, die binnen hetzelfde DAB+-allotment vallen, dan telt dit voor het demografisch bereik op DAB+ slechts één keer mee.
Het maximale demografisch bereik op DAB+ zorgt er ook voor dat partijen beperkt zijn in waar ze FM-kavels (kunnen) kopen. Zo zou het kunnen zijn dat FM-kavels verspreid over de provincies, Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg bij elkaar onder de 30% demografisch bereik blijven, maar op DAB+ wordt dan net de grens van 50% overschreden en dus niet toegestaan is.
Alle info over de veiling is te vinden op de site van de RDI. [RadioWereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties