Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kan dit wel? De plotseling bizar hoge luistercijfers van Decibel

Het NMO Luisteronderzoek blijft de gemoederen bezighouden. Na de ophef rondom hoge luistercijfers tijdens een tv-simulcast, zijn het nu de plotseling bizar hoge luistercijfers van Decibel die menig radiobaas de wenkbrauwen doet fronsen. “Onmogelijk,” wordt er zelfs beweerd door kenners.

Foto: RadioWereld.NL

Radio Decibel gaf op 23 januari zijn complete etherdistributie op. Het station verdween van zijn FM-frequenties in de Randstad en Eindhoven, terwijl ook de distributie via DAB+ geheel werd stopgezet. Sindsdien is het station uitsluitend via internet en de digitale kabel te beluisteren met overwegend non-stop muziek.

Marktaandeel stijgt opeens explosief
Nadat Decibel in week 4 uit de ether verdween, stortten de luistercijfers compleet in. Zowel het weekbereik als marktaandeel daalden fors. Maar sinds week 8 is er opeens een forse stijging van het marktaandeel en luistertijd te zien en scoort Decibel zelfs cijfers die het bij lange na niet wist te halen met etherdistributie.

Over heel 2023 (ma-zo, 6-24 uur) behaalde Decibel bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar een marktaandeel van 0,4% met een piek van 0,7% in week 3, 4 en 5. De eerste drie weken van 2024 scoorde Decibel een marktaandeel van amper 0,3% om het in week 4 te zien kelderden naar nog geen 0,1%. Maar opeens scoorde Decibel volgens het NMO Luisteronderzoek in week 8 2,1% marktaandeel om in week 9 door te stijgen naar 2,3%.

Weekbereik
Het weekbereik van Decibel bedroeg over 2023 bij de doelgroep 20-49 jaar gemiddeld 190.000 luisteraars. Sinds het afstoten van etherdistributie is deze gedaald tot onder de 70.000. De laatste twee weken is hier wel een stijging te zien, maar deze is niet zo explosief als het marktaandeel en is het bereik nog altijd flink lager dan met FM en DAB+.

Onmogelijke luistertijd?
De luistertijd is echter een ander verhaal. Decibel had over heel 2023 een gemiddelde luistertijd van 30 minuten. Ook in de eerste weken van 2024 was dit de gemiddelde luisterduur, om na het afstoten van FM en DAB+ te stijgen naar ongeveer een uur. Dat is logisch te verklaren doordat vooral de vaste luisteraars van Decibel zijn overgebleven die gemiddeld al langer luisterden.

In week 8 knalde de gemiddelde luistertijd van Decibel bij 20-49 jaar echter opeens omhoog van een uur naar 5 uur en 3 minuten om in week 9 door te stijgen naar 5 uur en 43 minuten Dit is bijna twee keer zo lang als de gemiddelde luistertijd van NPO Radio 5, die het afgelopen jaar steevast de langste luistertijd had.

De extreem lange luistertijd van Decibel zou beteken dat alle overgebleven luisteraars opeens van de één op andere week allemaal de hele dag zijn gaan luisteren, hetgeen onrealistisch is omdat het ook nog eens pas weken nadat de etherdistributie is afgestoten is gebeurd.

Reactie NMO
Wat er precies aan de hand is, kon een woordvoerder van het NMO nog niet vertellen. Wel dat hier intern naar gekeken wordt. [RadioWereld.NL]

4 reacties

  1. Is niet betrouwbaar. Heb het ooit meegemaakt in Antwerpen. Kwamen ze bij testgroep langs om enkele vragen te stellen over Radio. Toevallig ook bij andere vrienden. Wij hadden Cable One opgegeven, zat toen net op de Cable. Guess what, derde populairste zender in Antwerpen, Cable One. Tv

  2. Hier is 100% sprake van een samenzwering en oplichterstrucs. Vanuit pure wanhoop en gebrekkig moreel besef wordt koelbloedig geprobeerd om dit nieuwe systeem naar de eigen hand te zetten. Zenders die hier baat bij hebben zijn vooral de kleintjes die lijden onder het verdwijnen van hun FM frequenties, dus Decibel van Rick Waltmann en het door Sander de Heer geleide Sublime