Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: Nieuwe DAB+-netwerken vergund aan ORS, forse uitbreiding aanbod

De Oostenrijkse communicatieautoriteit KommAustria heeft zenderexploitant ORS in totaal zes vergunningen verleend voor de bouw en exploitatie van nieuwe DAB+-netwerken. Het betreft een nieuw landelijk netwerk en vijf regionale netwerken.

Foto: video still Youtube

ORS wint hiermee de verdeelprocedure die afgelopen zomer van start ging. In totaal komen er 28 nieuwe radiozenders bij op DAB+. De uitrol van de netwerken kan al eind juni van start gaan.

Landelijk en regionaal
Allereerst komt er een tweede landelijk DAB+-netwerk met daarop 14 nieuwe radiostations. Dit netwerk bereikt 79% van de bevolking, oftewel ruim 7 miljoen inwoners. Daarnaast komen er vijf nieuwe regionale netwerken. Deze zijn gepland in Neder-Oostenrijk en Noord-Burgenland (bereik ca. 3 miljoen inwoners), Stiermarken, Karinthië en Zuid-Burgenland (ca. 1,4 miljoen), Salzburg en Opper-Oostenrijk (ca. 1,5 miljoen), Tirol (ca. 380.000) en Vorarlberg (ca. 250.000). Het aantal geplande stations op de nieuwe regionale netwerken varieert van twee tot vijf.

Opvallend is dat de Oostenrijkse publieke omroep ORF opnieuw ontbreekt in het aanbod. Saillant detail is dat zenderexploitant ORS een dochteronderneming van de ORF is.

Daarnaast heeft de landelijke commerciële zender Kronehit vier plaatsen toegewezen gekregen, twee op het landelijke netwerk en twee op het netwerk voor Neder-Oostenrijk en Noord-Burgenland, maar worden deze allen ingezet voor nieuwe themakanalen en niet voor het hoofdprogramma zelf. Kronehit zelf blijft via de ether dus alleen analoog via FM te beluisteren. Eerder maakte het station al bekend de boycot van DAB+ na jaren op te heffen.

Sinds 2015
Oostenrijk heeft sinds mei 2015 radio via DAB+. Dat begon met testuitzendingen in de regio Wenen. In 2018 werden de uitzendingen in Wenen omgezet in reguliere uitzendingen. Onder meer Arabella, Lounge FM en Mega Radio zijn via het lokale netwerk voor Wenen te ontvangen.

In mei 2019 werd gestart met de uitrol van een landelijk DAB+-net. Hierop zijn onder meer Radio Austria, Radio 88,6, Radio Maria, Energy, Arabella Hot, Rock Antenne en Klassik Radio te beluisteren. Dit netwerk bereikt momenteel 84% van de bevolking.

Mediawet
Vorig jaar is de mediawet van Oostenrijk gewijzigd waardoor commerciële partijen meer ruimte krijgen op DAB+. Voorheen mocht één partij slechts twee stations per verzorgingsgebied aanbieden via digitale etherradio. De wetswijzing zorgt ervoor dat dit aantal verhoogd is naar zes. [RadioWereld.NL]

Overzicht radiostations nieuwe DAB+-netwerken:

Landelijk (kanaal 5C, 8B, 6A, 9B)
– Radio Arabella
– Hit Antenne
– Nostalgie
– Beats Radio
– Radio Rot Weiß Rot (themakanaal Kronehit)
– Super 80s (themakanaal Kronehit)
– Life Radio 2
– Lounge FM
– Non-stop News
– Radio Sol
– Superfly
– XXX Lutz
– Radio VM1
– Radio Göd

Neder-Oostenrijk en Noord-Burgenland (kanaal 10B)
– Eurodance X-Press (themakanaal Kronehit)
– Pirate Radio (themakanaal Kronehit)
– OÖNow

Karinthië, Stiermarken en Zuid-Burgenland (kanaal 8D, 7A en 6D)
– Antenne Kärnten
– Antenne Steiermark
– Rock FM
– Radio Val Canale
– Radio Soundportal

Salzburg en Opper-Oostenrijk (kanaal 12A en 12B)
– Life Radio
– OÖNow
– Radio U1

Tirol (kanaal 8D)
– Life Radio Tirol
– Radio U1

Vorarlberg (kanaal 6C)
– Antenne Vorarlberg
– Antenne Vorarlberg Hotbeats
– Antenne Vorarlberg Oldies