Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: Verdeelprocedure nieuw landelijk DAB+-netwerk gestart

De Oostenrijkse telecomwaakhond KommAustria is afgelopen week gestart met de aanbesteding van de exploitatie van een nieuw DAB+-netwerk. Het gaat om een landelijk Netwerk dat geregionaliseerd kan worden.

Foto: video still Youtube

De verdeelprocedure voglt nadat KommAustria enkele maanden geleden al de regels en criteria voor de aanbesteding publiceerde.

Aan de uitrol van het nieuwe netwerk stelt KommAustria wel de nodige eisen. Binnen een jaar na toewijzing moet 50% van de Oostenrijkse bevolking het DAB+-netwerk kunnen ontvangen. Binnen drie jaar moet 75% van de inwoners van Oostenrijk ontvangst hebben, waaronder alle hoofdsteden van de deelstaten. Na vijf jaar moet de dekking zijn toegenomen tot 90%.

Daarnaast kunnen er ook plannen ingediend worden voor regionale en lokale DAB+-netwerken in heel Oostenrijk met uitzondering van Wenen.

Oostenrijk heeft sinds mei 2015 radio via DAB+. Dat begon met testuitzendingen in de regio Wenen. In 2018 werden de uitzendingen in Wenen omgezet in reguliere uitzendingen. Onder meer Arabella, Lounge FM en Mega Radio zijn via het lokale netwerk voor Wenen te ontvangen.

In mei 2019 werd gestart met de uitrol van een landelijk DAB+-net. Hierop zijn onder meer Radio Austria, Radio 88,6, Radio Maria, Energy, Arabella Hot, Rock Antenne en Klassik Radio te beluisteren.

Onlangs is de mediawet van Oostenrijk gewijzigd waardoor commerciële partijen meer ruimte krijgen op DAB+. Tot voor kort mocht één partij slechts twee stations per verzorgingsgebied aanbieden via digitale etherradio. De wetswijzing zorgt ervoor dat dit aantal verhoogd is naar zes.

Frequentieovereenkomst
De planning van nieuwe DAB+-netwerken in voor Oostenrijk ook weer een stukje eenvoudiger geworden. In juni werd een frequentieovereenkomst gesloten met Hongarije, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Roemenië. Het sluiten van de overeenkomst nam ruim drie jaar in beslag. [RadioWereld.NL]