Groot Nieuws Radio Non-stop nu tijdelijk op DAB+

Groot Nieuws Radio Non-stop is sinds donderdag tijdelijk te beluisteren op DAB+. Tot 1 september 2023 is het station te vinden op kanaal 9C. Daarna neemt Groot Nieuws Radio zelf deze plek in.

Foto: RadioWereld.NL

Momenteel is Groot Nieuws Radio te beluisteren op kanaal 11C. Hiervoor huurt het christelijke radiostation capaciteit van BNR Nieuws Radio. Echter is deze capaciteit van BNR gekoppeld aan het landelijke FM-kavels van BNR.

Nu de landelijke commerciële FM-frequenties komend jaar geveild gaan worden, is het onzeker of BNR een plek op FM en dus ook op DAB+ behoudt. Om er zeker van te zijn dat Groot Nieuws Radio na 1 september nog in heel Nederland via digitale etherradio te ontvangen is, is het station op zoek gegaan naar een alternatief.

Die is gevonden in het huren van capaciteit van Kink op het tweede landelijke DAB+-netwerk voor commerciële radio op kanaal 9C, dat sinds april in de lucht is. De vergunningen voor dit netwerk lopen nog door tot en met juli 2033.

Om ruimte te maken voor Groot Nieuws Radio heeft Kink de bandbreedte van themakanalen Kink Classics en K-Rock teruggezet van 96 naar 64 kbps. Hierdoor kan Groot Nieuws Radio, net als op 11C, uitzenden met 64 kbps. [RadioWereld.NL]