Headlines uit de krant: vrijdag 20 mei

Er moet een internationale norm komen voor geluid op televisie en radio. Daarmee kan worden afgerekend met het te harde geluid van commercials. Dat bepleiten de publieke omroep, kabelexploitanten en reclameaanbieders als de STER, IP en SBS vandaag op een symposium in Bussum.

Nog altijd wordt er veelvuldig geklaagd over het harde geluid van reclame, zowel bij de publieke als commerciële zenders. Na alle kritiek werd een jaar geleden apparatuur in gebruik genomen die ervoor heeft gezorgd dat het aantal decibels binnen de perken blijft. Technisch zijn er echter nog volop mogelijkheden om geluid intenser, scheller of feller te maken, waardoor het harder lijkt en meer opvalt. Lees verder

Kabel
Staan de prijzen die grote Nederlandse kabelmaatschappijen vragen voor hun standaardpakketten in verhouding tot de kosten? Dat wil telecomtoezichthouder Opta de komende maanden gaan onderzoeken, zo maakte zij vandaag bekend tijdens de presentatie van haar jaarverslag. Volgens de Opta ,,bestaat er een risico op buitensporige tarieven”. De toezichthouder wil echter niet op de uitkomst van het onderzoek naar de abonnementsprijzen vooruitlopen. Uit een analyse die Opta maakte van de Nederlandse omroepmarkt blijkt dat de abonnementstarieven van de grote kabelmaatschappijen sneller stijgen dan de inflatie. Marktleider UPC rekent voor een standaardpakket zo’n 16 euro, Essent rond de 15 euro. Lees verder

Brein
Een uitspraak van een Duits gerechtshof kan gevolgen hebben voor de rechtszaak die Brein heeft aangespannen tegen vijf Nederlandse providers. Dat is althans de mening van Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de gedaagde vijf internetaanbieders. Het Hoger Regionaal Hof van Hamburg bepaalde eerder deze week dat Duitse internetaanbieders niet verplicht zijn om persoonlijke informatie over hun abonnees af te staan aan de muziekindustrie. In Nederland dient volgende maand een vergelijkbare rechtszaak. Lees verder

TV
De Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft een dunne, 40-inch display ontwikkeld. Met dit basismateriaal kunnen in de toekomst zeer platte televisietoestellen worden ontwikkeld. Volgens Samsung zijn met de zogenoemde Organic Light Emitting Diode (OLED) schermen televisies van iets meer dan één inch dik mogelijk. Dat komt neer op ruim tweeënhalve centimeter. Lees verder

Plagiaat
Zangeres Madonna heeft in 1998 plagiaat gepleegd met haar hit ‘Frozen’ op het succesalbum ‘Ray of Light’. Dat beweert althans de Belg van Italiaanse origine Salvatore Acquaviva, die Madonna en haar platenlabels Warner, Sony en EMI voor de rechter heeft gedaagd. Volgens Acquaviva zijn de eerste vier maten van het nummer een kopie van zijn eigen compositie ‘Ma Vie Fout Le Camp’ (Mijn leven stelt niets voor) uit 1993. Lees verder

Musical Award
De musical Passion is zeven keer genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards 2005. Presentatrice Tooske Breugem maakte dit woensdag in een speciale uitzending bij de AVRO bekend. De musicalprijzen worden 6 juni uitgereikt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Lees verder

Award
Zevenendertig van onze musicalsterren zijn gisteren en eergisteren gefopt en tegelijk genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards. Om te zorgen dat de sterren totaal niet konden bevroeden dat zij dit jaar in aanmerking komen voor de felbegeerde awards, werden ongebruikelijke situaties gecreëerd. Zo racete een misselijke Jamai als bijrijder over het circuit van Zandvoort en kreeg Stanley Burleson de zich totaal misdragende cabaretier Jörgen Raymann als leerling. Lees verder

DVD
Amerikaanse onderzoekers proberen persoonsgebonden RFID-chips te verbinden aan dvd’s en dvd-spelers, waardoor behalve schending van rechten echter ook het uitlenen onmogelijk wordt. Rajit Gadh, professor aan de universiteit van California (UCLA), ontwikkelt een systeem waarbij het gebruik van een dvd puur persoonsgebonden wordt. Hij werkt aan een zeer strenge vorm van DRM, digital rights management. RFID, een chipje zo groot als een zandkorrel, speelt een belangrijke rol bij de realisering van het project. Lees verder

Zwartboek
De productie van de film Zwartboek, de Nederlandse comeback van regisseur Paul Verhoeven, gaat toch door. Op 15 augustus beginnen de eerste opnames in Nederland. Dit hebben regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Malta gisteren in het Hollandse paviljoen op het filmfestival van Cannes bekendgemaakt. Zwartboek zal de eerste Nederlandse film van Verhoeven zijn in twintig jaar, al noemt de regisseur het liever zijn eerste Europese film. Na Flesh + Blood in 1985 verhuisde Verhoeven naar de Verenigde Staten waar hij zes speelfilms maakte, waaronder het uiterst succesvolle Basic Instinct (1992) en het geflopte Showgirls (1995). Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email