Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luistercijfers VK: Greatest Hits Radio voorbij aan BBC Radio 1

De groei van Greatest Hits heeft zich doorgezet. Het netwerk zag het weekbereik met bijna een miljoen luisteraars groeien en heeft hierdoor nu meer luisteraars dan BBC Radio 1. Dit blijkt uit de luistercijfers van RAJAR over het eerste kwartaal van 2024.

Greatest Hits Radio zag het weekbereik met 948.000 luisteraars groeien naar bijna 7,8 miljoen. BBC Radio 1 heeft wekelijks nu 7,33 miljoen luisteraars. Daarbij moet vermeld worden dat voor Greatest Hits Radio de meetgegevens over een periode van zes maanden gebruikt worden. Dus de gerapporteerde cijfers voor het eerst kwartaal bevatten eigenlijk de cijfers van oktober tot en met maart. BBC Radio 1 wordt per kwartaal gemeten.

Naast de komst van Ken Bruce vorig jaar, die nu wekelijks 3,8 miljoen luisteraars heeft, heeft ook de uitbreiding van Greatest Hits Radio op FM een positief effect op de cijfers. En ook hier zit een klein addertje onder het gras. Zo is Wave 105 in het zuiden pas in april omgedoopt tot Greatest Hits Radio, maar Rajar heeft het station nu al onder Greatest Hits Radio gerapporteerd. Wave 105 was voorheen goed voor een slordige 400.000 luisteraars.

Tegelijkertijd verloor de opvolger van Bruce bij BBC Radio 2, Vernon Kay, opnieuw luisteraars en heeft er nu een slordige 1,5 miljoen minder dan de 8,2 miljoen die Bruce regelmatig scoorde op Radio 2.

BBC Radio 2 is echter nog altijd de populairste radiozender van het Verenigd Koninkrijk met 13,7% marktaandeel en bijna 13,22 miljoen luisteraars. Greatest Hits Radio is met 6,3% nu het grootste commerciële netwerk voor Heart.

Zoe Ball op Radio 2 heeft met 6,62 miljoen luisteraars nog altijd de best beluisterde ochtendshow van het land, terwijl Jamie Theakston en Amanda Holden op Heart met ruim 4,16 miljoen luisteraars de grootste commerciële ochtendshow presenteren. Roman Kemp sloot zijn laatste kwartaal in de ochtend op Capital af met winst: bijna 2,55 miljoen luisteraars stemden wekelijks af op zijn ochtendshow. Sinds begin april presenteert Jordan North Capital Breakfast.

Londen
In Londen blijft BBC Radio 4 de grootste. De zender deed er zelfs nog een schepje bovenop en steeg naar 14,0% marktaandeel. BBC Radio 2 volgt op twee met 10,5%.

LBC blijft de grootste commerciële zender in Londen. Wel verloor de talkzender flink terrein in de hoofdstad. Maar ook Heart, Classic FM, Magic en Greatest Hits Radio zagen het marktaandeel flink omlaag gaan. BBC Radio 1 is nu weer groter dan Capital.

Van de ochtendshows zijn helaas geen cijfers van de landelijke BBC stations openbaar gemaakt voor Londen. Van de cijfers die wel beschikbaar zijn gaat Heart nu aan kop met 760.000 luisteraars (-123.000 luisteraars).

LBC met Nick Ferrari volgt daarachter met 689.000 luisteraars (-135.000), terwijl Capital Breakfast met Roman Kemp, Siân Welby en Chris Stark steeg naar 655.000 luisteraars (+4.000). Ronan Keating en Harriet Scott op Magic zijn nu goed voor 623.000 luisteraars (-65.000)

Tekst gaat verder onder de tabel

Digitaal
Het aandeel digitale radio steeg in het Verenigd Koninkrijk naar 73,0%, terwijl FM/AM daalde naar 27,0%. DAB(+) blijft met 42,6% het grootste platform om radio te luisteren. Online volgt met 27,8% en is hiermee voor het eerst groter dan FM/AM.

De grootste digitale radiozender is nog altijd BBC 6Music met 2,54 miljoen luisteraars en aan kop met 1,5% marktaandeel en 2,23 miljoen luisteraars. Daarachter volgen Planet Rock 1,0%, Kisstory (0,9%) en Virgin Radio (0,9%).

Classic FM maakt zowel landelijk als in Londen een flinke duik naar beneden. Mogelijk komt dit doordat het station begin dit jaar overschakelde van DAB naar DAB+. Want waar in het vierde kwartaal van 2023 nog 42,9% van de luisteraars via DAB luisterde naar het station, was dit in het afgelopen kwartaal nog maar 37,9%. Ongeveer tweederde van alle digitale radio’s in het Verenigd Koninkrijk kan DAB+ ontvangen. [RadioWereld.NL]