Luistercijfers VK: Ken Bruce-effect zet door, BBC Radio 2 verliest miljoen luisteraars

Het Ken Bruce-effect zet door in het Verenigd Koninkrijk: Greatest Hits Radio, het station waarop hij in april debuteerde, steeg flink, terwijl zijn oude broodheer BBC Radio 2 een miljoen luisteraars verloor. Dit blijkt uit de luistercijfers van RAJAR over het tweede kwartaal van dit jaar.

Foto: video still Facebook

In januari werd bekent dat Ken Bruce na 40 jaar BBC Radio 2 inruilt voor Greatest Hits Radio. Ondanks dat Bruce pas begin april daar te horen was, zorgde alle media-aandacht er wel mede voor dat zowel het weekbereik als marktaandeel van het commerciële radionetwerk in het eerste kwartaal al flink omhoog ging. En die stijging heeft zich in het tweede kwartaal doorgezet.

Het weekbereik van Greatest Hits Radio steeg met bijna 700.000 luisteraars naar ruim 5,78 miljoen. Het marktaandeel steeg met 1,1%-punt naar 4,7%. Daarbij moet vermeld worden dat voor Greatest Hits Radio de meetgegevens over een periode van zes maanden gebruikt worden. Dus de gerapporteerde cijfers voor het tweede kwartaal bevatten eigenlijk de cijfers van januari tot en met juni.

Bruce zelf is op Greatest Hits Radio goed voor bijna 3 miljoen luisteraars. Dat zijn er flink minder dan op BBC Radio 2, maar het aantal zal ongetwijfeld de komende metingen flink stijgen. Wat ongetwijfeld ook meehelpt is dat Bauer Greatest Hits Radio nog steeds verder uitrolt op FM in het Verenigd Koninkrijk.

BBC Radio 2 flink omlaag
BBC Radio 2 kreeg door het vertrek van Bruce een flinke tik en verloor maar liefst een miljoen luisteraars, terwijl het marktaandeel met 2,3%-punt daalde naar 12,9%. Dit is het laagste marktaandeel in meer dan 10 jaar tijd. Daarbij moet vermeld worden dat de cijfers van Radio 2 over drie maanden gaan en ook echt de cijfers van april tot en met juni betreft. Desondanks blijft Radio 2 met 13,45 miljoen luisteraars per week veruit de grootste.

Vernon Kay, de opvolger van Bruce op BBC Radio 2, trok 6,94 miljoen luisteraars. Dat is ongeveer 16% minder dan Bruce in zijn laatste kwartaal trok. Maar Kay begon pas halverwege de meting. Ook in de ochtend verloor Radio 2 terrein, want de ochtendshow van Zoe Ball daalde met een half miljoen luisteraars naar ruim 6,72 miljoen.

Voor de BBC was het tweede kwartaal sowieso een slechte maand, want het totale marktaandeel daalde met 3,1%-punt naar 43,2%.

Heart blijft met 5,5% marktaandeel (-0,1%-punt) en ruim 8,52 miljoen luisteraars per week het grootste commerciële netwerk.

De grootste commerciële ochtendshow is nog steeds op Heart te horen. Jamie Theakston en Amanda Holden zagen hun wekelijke publiek dalen tot bijna 3,84 miljoen. Capital Breakfast met Roman Kemp, Siân Welby en Chris Stark trekt wekelijks 2,51 miljoen luisteraars.

Londen
Nog altijd is BBC Radio 4 de grootste zender in Londen met 12,6% marktaandeel, gevolgd door BBC Radio 2. Maar ook hier verloren beide stations een procentpunt marktaandeel.

LBC blijft de grootste commerciële zender in de hoofdstad, al verloor de talkzender eveneens bijna een procentpunt marktaandeel. Heart blijft de grootste commerciële muziekzender. Greatest Hits Radio was ook in Londen de grote winnaar. Het marktaandeel steeg hier met 1,1%-punt naar 3,6%. Ook rivaal Smooth Radio groeide flink.

Van de ochtendshows zijn helaas geen cijfers van de landelijke BBC stations openbaar gemaakt voor Londen. Van de cijfers die wel beschikbaar zijn gaat LBC aan kop. Nick Ferrari trekt wekelijks 798.000 luisteraars (-22.000).

Capital Breakfast volgt daarachter met 675.000 luisteraars (+49.000), terwijl Heart Breakfast daalde naar 670.000 luisteraars (-63.000).

Tekst gaat verder onder de tabel

Digitaal
Het aandeel digitale radio steeg in het Verenigd Koninkrijk naar 68,6%, terwijl FM/AM daalde naar 31,4%. DAB(+) blijft met ruim 40% het grootste platform om radio te luisteren. Online volgt met 24,9%.

In de auto is nu 51,2% van al het radio luisteren digitaal.

De grootste digitale radiozender is nog altijd BBC 6Music met 2,67 miljoen luisteraars en 2,8% (+0,1%-punt) marktaandeel. Absolute Radio is met 1,6% en ruim 2,35 miljoen luisteraars de grootste commerciële digitale zender. Absolute zette in januari alle middengolfzenders uit om volledig digitaal door te gaan. De cijfers hebben hier nauwelijks onder te lijden gehad.

Goede zaken deed ook Kisstory. Het digitale themakanaal is met 1,1% marktaandeel en 2,54 miljoen luisteraars voor het eerst zelfs groter dan ‘grote’ zus Kiss. [RadioWereld.NL]