Luistercijfers: iHeart Media domineert in New York City

iHeart Media domineert momenteel de radiomarkt van New York City. Maar liefst vier van de vijf stations in de top vijf zijn eigendom van het mediaconcern. Naast marktleider Lite FM zijn dit Q104.3, Z100 en KTU. In Los Angeles blijft K-Earth 101 marktleider.

Foto: RadioWereld.NL

Dit blijkt uit de septembercijfers van Nielsen Audio. Deze cijfers gaan overigens over de periode van 17 augustus tot en met 13 september. Dit komt doordat de Verenigde Staten 13 metingen per jaar telt.

106.7 Lite FM (WLTW) is voor de 11e meting op een rij marktleider in de Big Apple. Wel daalde het marktaandeel 0,8%-punt en noteert de popzender met 7,3% het laagste marktaandeel sinds februari. Maar met ruim 3,68 miljoen luisteraars heeft Lite nog altijd het hoogste weekbereik in New York City.

Voor de zevende meting op een rij sluit Q104.3 (WAXQ) aan op de tweede plaats. Het marktaandeel van de classic rockzender daalde licht naar 6,4%. (W)CBS FM 101.1 herstelde zich enigszins, waardoor de classic hitszender nu met 5,6% terug is op plaats drie. De hitzender Z100 (WHTZ) en de dancezender 103.5 (W)KTU staan op een gedeelde vierde plek met 5,0% marktaandeel. Uit de top vijf verdwenen is de urban popzender WBLS 107.5.

Kijkend naar de doelgroepen, dan gaat Lite opnieuw aan kop bij zowel 18-34 als 18-49 en 25-54 jaar.

Los Angeles
K-Earth 101 (KRTH) gaat voor de zevende maand op een rij aan kop in Los Angeles. Wel zag de classic hitszender het marktaandeel opnieuw dalen. Dit keer ging er 0,3%-punt vanaf en staat K-Earth op 6,1% marktaandeel. Daarnaast heeft het station met 2,09 miljoen luisteraars het hoogste weekbereik van de stad.

De popzender 104.3 My FM (KBIG) staat opnieuw op plaats twee met 5,2%. Zusterstation KOST 103.5 zag na twee metingen verlies het marktaandeel eindelijk weer stijgen. Dit keer kwam er 0,6%-punt bij waardoor KOST aansluit met 5,1%.

De talkzender KFI AM640 staat nu vierde met 4,8%, terwijl de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) de top vijf completeert met 4,5% marktaandeel.

Een flinke stijging laat de nieuwszender KNX News 97.1 zien. Het marktaandeel ging met 0,8%-punt omhoog naar 3,7%. Hierdoor staat KNX nu samen met de hitzender 102.7 KIIS FM op een gedeelde achtste plaats.

Bij de doelgroepen staat K-Earth nog opmerkelijk genoeg nog steeds bovenaan bij 18-34 jaar, terwijl My FM nu leidt bij 18-49 en 25-54 jaar.

San Diego
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op een andere radiomarkt in d VS. Dit keer is dat San Diego, in het uiterste zuidwesten van Californië. Met ruim 2,8 miljoen inwoners is deze regio radiomarkt nummer 16.

Omdat San Diego pal tegen de Mexicaanse grens ligt, is een derde van het aantal inwoners Spaanstalig. Daarnaast ligt op een steenworp afstand Tijuana, de zesde stadsregio van Mexico als het om aantal inwoners gaat. In San Diego zijn dan ook een flink aantal radiostations uit Mexico te ontvangen.

Ondanks het hoge percentage Spaanstaligen bestaat de complete top vijf uit Engelstalige stations. De classic hitszender Sunny 98.1 (KXSN) doet daarbij de beste zaken met 6,8% marktaandeel . Daarachter volgt de eerste zender uit Mexico: Magic 92.5 (XHRM). De popzender daalde naar 6,4%.

De publieke zender KBPS volgt vlak erachter met 6,2%, terwijl de countryzender 103.7 KSON met 5,7% op plaats vier blijft steken. De nieuws- en talkzender 600 KOGO en de sportzender 97.3 The Fan (KWFN) staan op een gedeelde vijfde plaats met 4,7%.

De eerste Spaanstalige zender is radio Latina 104.5 FM (XLTN) staat op plek acht. [RadioWereld.NL]