Genomineerden Dutch Podcast Awards 2023 zijn bekend

Welke podcasts zijn de beste van Nederland? BNR heeft de lijst met genomineerden die gaan strijden om de ‘Dutch Podcast Awards 2023‘ bekendgemaakt. De genomineerden zijn verdeeld in 13 verschillende categorieën.

Terwijl televisiemakers jagen op een Televizierring en radiopersoonlijkheden strijden om een Marconi Award, zijn de Dutch Podcast Awards voor de podcastindustrie de belangrijkste onderscheiding. Het is dé juryprijs voor podcastmakers in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt.

Meer dan 500 inzendingen
Meer dan 500 inzendingen van podcastmakers kwamen de afgelopen maand binnen bij de organisatie van de Dutch Podcast Awards. Een jury heeft uit deze uitgebreide verzameling met inzendingen 5 podcasts per categorie geselecteerd. Waarop precies wordt geselecteerd is niet bekendgemaakt! Of het aantal downloads per podcast meespeelt is ook niet bekend.

Dit jaar zijn er 13 verschillende categorieën. De komende weken worden de genomineerde podcasts opnieuw beluisterd en beoordeeld. Uit de categoriewinnaars kiest de jury op maandagavond 6 november in Beeld en Geluid op het Mediapark vervolgens ook de ‘De Beste Podcast van Nederland’.

De genomineerde podcasts (in willekeurige volgorde)
– Dagelijks: Weer een dag, Boekestijn & De Wijk, De Dag, NRC Vandaag, FD Dagkoers
– Interview: Druk: in het hoofd van kampioenen, Schotschrift, Door de ogen van de koning, De liefde van nu, Met Groenteman in de kast
– Brandstory: Koffer 23, Groene Oren, Expeditie Oceaan, De Verdwenen SS’er, Door de ogen van de koning
– Fictie: Donkerslag, Nagasaki, De hijger, De vrouw met 1000 gezichten, Kater
– Chatcast Vermaak: De Grote Gwen en Geraldine Show, Carice & Halina, De Zelfspodcast, Rookworst de podcast, De Snobcast,
– Chatcast Informatief: Bureau Sport Podcast, BNR Petrolheads, Alle Geschiedenis Ooit, Napleiten, De Communicado’s,
– Host: Maarten Dallinga (Niet van de wereld), Joost Swinkels (Liefs, papa Piet), Quinty Misiedjan (BIMS), Marc Marie Huijbregts (Marc Marie en Isa vinden iets), Sam van Raalte (De Ondergrond).
– Verhalend: Boven water, De gestolen schilderijen van Jopie Huisman, Er is iets vreemds gebeurd, Het Nieuwe Geld (seizoen 2), De jurk en het scheepswrak
– Journalistiek: Het geheim van Mallorca, Niet van de wereld, De gestolen kinderen, De coup van Qatar, Dit kan geen toeval zijn
– Jeugd: Sara’s Mysteries, De Spooky Wooky podcast, Missie voelspriet, De zin in Zappelin podcast, De rampnacht
– Nieuwkomer: Taalpolitie (Philip Freriks), Carice & Halina (Carice van Houten en Halina van Reijn), De ramp met de Phoenix (Joske Meerdink), De Taxi-oorlog (Sander ’t Sas), Marcel Schop (Metal Health)
– Sound design: Nagasaki, De Rampnacht, Boven water, Koffer 23, De vrouw met 1000 gezichten
– Vernieuwing: Alledaagse vragen, Keihard klassiek, Nagasaki, Schaamteloos Randstedelijk, De vrouw met 1000 gezichten

Publieksprijs
Vandaag start ook de Publieksprijs 2023. Voor deze award worden geen juryleden geraadpleegd, het is aan podcastmakers om hun achterban te activeren. De podcast met de meeste stemmen zal de Publieksprijs 2023 in de wacht slepen. Stemmen kan tot en met vrijdag 27 oktober via podcastawards.nl.

Over de Dutch Podcast Awards
BNR is de initiatiefnemer en drijvende kracht achter de Dutch Podcast Awards. De nieuwszender en podcastuitgever geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. In de visie van BNR zijn podcasts en on demand audio namelijk de toekomst van radio. Net als de redactie van de nieuwszender zelf is ook de vakjury van de Dutch Podcast Awards onafhankelijk. De organisatie oefent op geen enkele manier invloed uit op de einduitslag van deze competitie. [RadioWereld.NL]