Zoek
Sluit dit zoekvak.

NMO Luisteronderzoek week 35-2023: NPO Radio 2 is marktleider

NPO Radio 2 was in week 35 de best beluisterde radiozender van Nederland met 13,9%. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het NMO Luisteronderzoek. Qmusic staat deze meting tweede met 12,3%, gevolgd door Radio 10 op de derde plaats met 10,0%.

Foto: Pixabay

In de cijfers van week 35 zit ook de overgang naar de nieuwe  indeling op FM van de landelijke commerciële stations.

NPO Radio 2 en Qmusic herstellen zich weer deels van de dip in week 34. Bij Radio 10 zet de daling echter door. Onduidelijk is nog of de frequentiewissel hier effect op heeft gehad.

Sky Radio, Radio 538 en NPO Radio 1 zakken allen wat terug. Qmusic en Sky Radio hebben de meeste luisteraars per week.

NPO Radio 5 maakt een flinke stap naar boven en wint 1,1%-punt. Ook Radio Veronica en 3FM noteren een plus.

FM-wissel
Joe opent met 0,3% marktaandeel en ruim 416.000 luisteraars.

Opvallend is dat zowel Slam en Sublime hun marktaandeel zien stijgen ondanks dat ze halverwege de meting hun landelijke FM-frequenties kwijtraakten. Dat komt vooral door een langere luistertijd, want beide stations verliezen wel weekbereik.

Deze meting bevatten opnieuw de luistercijfers van Grand Prix Radio volgens de aangepaste meetmethode. NMO rapporteert nu met ruim 196.000 luisteraars fors minder luisteraars dan in de weekenden voor de zomerstop waarin Formule 1 wedstrijden werden verreden. Maar zoals al verwacht werd, waren deze cijfers onterecht hoog door de mismatch met racegeluiden van tv.

MediaCell+
De nieuwe luistercijfers worden gemeten met de MediaCell+ app van onderzoeksbureau Ipsos, waarbij het werkelijke luistergedrag gemeten wordt in plaats van dat er naderhand op basis van herinnering gerapporteerd wordt, zoals voorheen bij de dagboekmethode nog gebeurde.

Het wekelijks bereik wordt alleen gemeten als iemand minstens 5 minuten aaneengesloten heeft geluisterd. In het NMO Luisteronderzoek participeren momenteel 95 radiozenders. De meetweek loopt van maandag tot en met zondag. [RadioWereld.NL]

Luistercijfers in week 35

Eén reactie

  1. Deze publicatie van de luistercijfers is niet zo heel erg belangrijk. Volgende week woensdag is duidelijk of radiostations door de frequentiewisselingen zijn gezakt of niet. En welke radiostations profiteren van de wijzigingen in het FM-etherlandschap.

    De nieuwkomer Joe zal dan kunnen zien of ze veel of weinig luisteraars van Radio 10 hebben meegenomen. Bij Radio 10 is nu heel voorzichtig over te zeggen dat ze een dreun kunnen verwachten.

    Het lijkt niet dramatisch te worden, dus de weg omhoog zullen ze wel weer vinden. Interessant is daarbij wel dat Radio Veronica het nooit is gelukt om op dit FM-kavel hoog te kunnen scoren (geen top 3 zender).

    Het is afwachten of Radio 10 het wel gaat lukken om op de 103 FM de nummer één van Nederland te worden.