Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hans Schiffers: “Je wordt een beetje paranoia van tv”

NPO Radio 5-deejay Hans Schiffers was in de jaren ’90 regelmatig op tv te zien. Zo presenteerde hij ‘De Sleutels van Fort Boyard’ en hij was jarenlang ‘Mr. Boggle’. Volgens Schiffers kon het wel een tandje minder. “Het is niet gezond voor mensen zoals ik om heel veel op TV te zijn, je werd toch een beetje paranoia ervan”, zo zegt hij in de podcast ‘De Broadcast.’

Foto: video still Instagram

Radio past Schiffers beter dus en dat doet hij al meer dan 35 jaar en nog altijd met plezier. De deejay is al sinds 1985 op de landelijke radio te horen, al die tijd voor de Avro (tegenwoordig AvroTros) op Radio 3, NPO Radio 2 en inmiddels op NPO Radio 5.

Hij presenteerde onder meer schiffers.fm en je hoort hem elke werkdag op NPO Radio 5 in het legendarische programma ‘De Arbeidsvitaminen’.

Ik heb nog steeds ontzettend plezier. Arbeidsvitaminen is zo’n wonderlijk programma”, zegt Schiffers. ”Het is een programma van de luisteraars, maar het is ook ‘fuck the format’. Er zitten zulke rare dingen in. Ik draai de gekste dingen. Heerlijk!

Radio 3
Op Radio 3 begon Schiffers zijn loopbaan in de tijd dat Erik de Zwart en Jeroen van Inkel ook op Radio 3 presenteerden, maar weliswaar voor een andere omroep.

Over Van Inkel zegt Schiffers: “Jeroen van Inkel was een deejay om jaloers op te zijn. Die wilden we allemaal wel zijn. Alles klopte aan hem.

Op Radio 3 presenteerde Schiffers ook enige tijd de ochtendshow. Omdat het station toen nog een verticale programmering kende, was hij alleen op maandag te horen. “We waren jaloers op Veronica, want die hadden met vrijdag de beste dag. Wij hadden de pech op maandag te zitten.

In het begin was het behoorlijk zoeken voor Schiffers. “Ik had als ochtenddeejay nog helemaal geen uren op mijn naam staan. Dus ik heb ontzettend zitten knokken om ten opzichte van Felix Meurders op dinsdag en Jeroen van Inkel op vrijdag een geluid te vormen en mezelf te ontdekken als personality.

Uiteindelijk kreeg Schiffers op Radio 3 het programma De Arbeidsvitaminen. “Het was wel goed dat Arbeidsvitaminen mij gebeurde. Ik heb 11 jaar op 3 gezeten en die Arbeidsvitaminen was wel een veilig bastion.

Het hele gesprek in De Broadcast met Peter Oostrom en Patrick van Denderen is hieronder te beluisteren. [RadioWereld.NL]