Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meting Grand Prix Radio in NMO Luisteronderzoek aangepast

De meting van Grand Prix Radio in het NMO Luisteronderzoek is sinds afgelopen weekend aangepast. Hierdoor moet de ‘miljoenenbeluistering’ door mismatch met audio van de televisie-uitzendingen van Viaplay en F1TV Pro tot het verleden behoren.

Foto: RadioWereld.NL

Sinds afgelopen weekend, toen de Dutch Grand Prix op Zandvoort verreden werd, is Grand Prix Radio drie dagen lang gemeten op basis van encoding in plaats van de gebruikelijke audio matching.

Miljoenen extra luisteraars
Al sinds de tweede Formule 1-race van dit jaar is het een vertrouwd beeld in de luistercijfers van het NMO: miljoenen luisteraars voor Grand Prix Radio in de weken dat er een Grand Prix plaatsvind, terwijl het marktaandeel in de ander weken veelal op 0 uitkomt.

Dit komt doordat de luistercijfers nu elektronisch gemeten worden middels een app, waarbij de geluiden die de app opvangt steeds vergeleken worden met de audio van de radiostation die deelnemen aan het onderzoek. Dit wordt ook wel ‘audiomatching’ genoemd. Audiomatching vindt grotendeels plaats op basis van geluiden en niet primair op gesproken woord. De app moet immers ook een radiostation die op de achtergrond aanstaat herkennen.

Racegeluiden
Grand Prix Radio geeft als referentiesignaal de stream waarop het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij op uit wordt gezonden. Deze stream mag vanwege de rechten officieel niet in Nederland beluisterd worden.

Op de stream zijn ook de racegeluiden te horen tijdens het live verslag. Deze geluiden zijn ook te horen via Viaplay en F1TV Pro. Hierdoor werd de afgelopen maanden een flink deel van de tv-kijkers onterecht meegerekend als luisteraars van Grand Prix Radio.

In mei erkende het NMO voor het eerst dat het mis gaat bij het meten van de luistercijfers als een programma vrijwel simultaan via radio en tv wordt uitgezonden. Begin april had NPO Radio 2 ook opeens 600.000 extra luisteraars toen het gelijktijdig met NPO1 The Passion uitzond. In mei zorgde het Songfestival zelfs voor 2 miljoen extra luisteraars volgens het NMO.

Oplossing
In mei werd ook toegezegd dat er aan een oplossing werd gewerkt. Bij gelijktijdige uitzendingen op radio en tv zou audiomatching tijdelijk worden uitgezet en gemeten gaan worden op basis van encoding. Dit is een onhoorbaar watermerk dat door de app, die het luistergedrag meet, geregisterd wordt.

Probleem was alleen dat nog niet elk station gebruik maakt van encoding, zoals Grand Prix Radio. Tot nu toe werd encoding alleen gebruikt door de grotere stations om te kijken hoe er geluisterd wordt (bijvoorbeeld FM, DAB+ of internet). Grand Prix Radio is daarom versneld geschikt gemaakt voor encoding. Dat duurde door lange levertijden langer dan het NMO gewild zou hebben, waardoor het station zelfs geschorst dreigde te worden in de wekelijkse rapportages.

Foto: RadioWereld.NL

Implementatie
In de afgelopen weken heeft Grand Prix Radio samen met Ipsos en de Technische Commissie van NMO hard gewerkt aan de implementatie van de encoding-oplossing”, aldus het NMO. “Uit de testen is gebleken dat de oplossing werkt en dat het een valide luisterpatroon oplevert. De pieken in beluistering die eerder zichtbaar waren en die vermoedelijk verband hielden met het TV-signaal, zijn nu uit de data.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat encoding al ingezet zou worden tijdens de Grand Prix van België eind juli, maar dat lukte toch niet. In week 30 werden de cijfers van Grand Prix Radio dan ook niet opgenomen in de openbare online tool “in verband met de laatste implementaties die gedaan worden in de encoding van de zender.”

Sinds afgelopen weekend wordt Grand Prix Radio in de raceweekenden op vrijdag, zaterdag en zondag gemeten middels encoding. Buiten de racedagen om vormt audiomatching de basis, net zoals bij alle andere deelnemende radiozenders. Het effect hiervan is woensdag (30 augustus) te zien, als de nieuwe luistercijfers gepubliceerd worden. [RadioWereld.NL]