NMO overweegt schorsing Grand Prix Radio in luisteronderzoek wegens ‘miljoenenbeluistering’ tijdens Formule 1

Het NMO overweegt om Grand Prix Radio tijdelijk te schorsen in het luisteronderzoek. Reden hiervoor is het miljoenenpubliek dat gerapporteerd wordt door datzelfde NMO tijdens de Formule 1-races. Al enige tijd dringen diverse radiostations er op aan om Grand Prix Radio uit de rapportage te halen zolang dit probleem blijft bestaan.

Foto: RadioWereld.NL

Mismatch bij Audiomatching
Sinds de implementatie van het nieuwe luisteronderzoek begin dit jaar is het beeld te zien dat bij live Formule 1-verslaggeving, een extreem hoge beluistering van Grand Prix Radio wordt gerapporteerd. Ook bij andere tv-programma’s die ook op de radio worden uitgezonden is dit beeld te zien. Denk daarbij aan The Passion of Het Eurovisie Songfestival op NPO Radio 2.

Al enige tijd werd vermoed dat dit komt doordat het systeem van audiomatching dat gebruikt wordt voor het meten van de luistercijfers in deze gevallen niet helemaal waterdicht is. Bij een simulcast van een tv-programma op de radio of live sportverslaggeving blijkt het systeem namelijk gedeeltelijk te matchen op achtergrondgeluiden zoals racegeluiden. Hierdoor wordt een deel van de tv-kijkers van Viaplay of F1 TV die deelnemen aan het luisteronderzoek ten onrechte meegerekend aan radioluisteraar.

Oplossing
In mei gaf het NMO toe dat “bij live-sportwedstrijden een mismatch kan ontstaan door gelijkklinkende achtergrondgeluiden. Ook stelde het NMO dat bij simulcasts op radio en tv het “vrijwel onmogelijk is om beide signalen (radio en televisie) aan de hand van audiomatching van elkaar te onderscheiden. Het geluid is immers hetzelfde.” Hoe groot het probleem precies was kon niet gezegd worden, maar uit een simpel rekensommetje van RadioWereld.NL blijkt dat het probleem serieus is.

Tevens werd toegezegd dat er aan een oplossing middels encoding gewerkt wordt en dat dit later in het jaar beschikbaar is. De grotere radiostations maken overigens al gebruik van encoding om de luisterwijze van hun publiek (FM, DAB+, internet, videostream of kabel) te meten.

Onvrede blijft
Maar in de radiowereld wordt nog steeds flink gemorreld over de manier waarop het NMO Grand Prix Radio rapporteert tijdens de weken waarin Formule 1 races plaatsvinden. Niet alleen rapporteert het NMO dan een miljoenenpubliek voor het station, maar ook het marktaandeel schiet dan opeens omhoog tot soms wel 1,8% bij de voor commerciële stations belangrijkste doelgroep 20-49 jaar. Dat marktaandeel verdwijnt dan opeens bij de andere deelnemende radiostations.

Een deel van de radiostations pleit er dan ook voor om Grand Prix Radio uit de wekelijkse rapportage te halen tot de oplossing is geïmplementeerd, zo melden bronnen aan RadioWereld.NL. En ook het NMO zelf overweegt dat te doen, zo bevestigt Patricia Sonius, directeur onderzoek van het NMO, aan Marketing Report. “Grand Prix Radio uit rapportage halen totdat dit geregeld is, hebben wij vanuit NMO weken geleden al voorgesteld, maar is een bestuursbesluit, dit staat op de agenda van de eerst volgende vergadering die eind juni plaatsvindt.

Wanneer de oplossing daadwerkelijke geïmplementeerd is bij Grand Prix Radio, is nog niet bekend. “Dit vereist een investering en er moet techniek besteld worden. Hier zitten lange levertijden aan die door de leverancier niet concreet worden gemaakt aan ons.

Kortetermijnoplossing?
Overigens is er een oplossing die al heel snel en simpel geïmplementeerd kan worden. Dit is namelijk het meten van het signaal van Grand Prix Radio, zoals het in Nederland via DAB+ of de kabel te beluisteren is. Want opmerkelijk genoeg wordt als referentie de Belgische stream met het commentaar van Olav Mol gebruikt. Deze stream mag vanwege de rechten officieel niet in Nederland beluisterd worden. Het is dan ook bijzonder dat het NMO in feite een buitenlands station meet voor het Nederlandse luisteronderzoek. [RadioWereld.NL]