‘Tv-uitzending The Passion zorgde voor flinke stijging luistercijfers NPO Radio 2’

De Tv-uitzending van The Passion lijkt voor een flinke stijging van de luistercijfers van NPO Radio 2 in week 14 te hebben gezorgd. NPO Radio 2 won die week opeens ruim 600.000 luisteraars, om er een week later opeens weer 900.000 te verliezen.

Foto: video still Youtube

NPO Radio 2 zond op donderdag 6 april integraal het audiosignaal van The Passion uit, dat gelijktijdig op NPO 1 te zien was. De tv-uitzending trok gemiddeld 2,8 miljoen kijkers.

Audiomatching
Sinds de implementatie van het nieuwe luisteronderzoek van het NMO worden luistercijfers gemeten aan de hand van de MediaCell+ app. Deze werkt op basis van audiomatching. Dat wil zeggen dat de app audio die de deelnemer aan het onderzoek hoort registreert, waarna deze vergeleken wordt met de audio van de deelnemende radiostations.

Doordat The Passion zowel op NPO1 als NPO Radio 2 integraal werd uitgezonden, was op beide kanalen dezelfde audio te horen. Weliswaar was op NPO Radio 2 zogenaamde audiodescriptie te horen, waarbij Wouter van der Goes regelmatig vertelde wat er op dat moment te zien was, maar desondanks waren er regelmatig momenten waarbij de audio van NPO1 en NPO Radio 2 minutenlang identiek was.

Monstermarktaandeel
Gezien de plotselinge stijging van het weekbereik van NPO Radio 2 en de flinke daling in de week daarna, lijkt er sterk op dat deelnemers aan het NMO luisteronderzoek die op tv naar The Passion keken, zijn geregisterd als luisteraar van NPO Radio 2. Dit vermoeden lijkt bevestigd te worden doordat het NMO tijdens de uitzending regelmatig marktaandelen van boven de 80% rapporteerde voor NPO Radio 2.

Of het NMO maatregelen gaat nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen is nog onduidelijk. [RadioWereld.NL]