Zoek
Sluit dit zoekvak.

Regionale commerciële FM-kavels op de schop, geen ruimte meer voor lokaal commercieel

De indeling van de niet-landelijke commerciële FM-kavels, de zogenaamde B-kavels, gaat per 2025 op de schop. Het aantal kavels gaat terug van 54 naar 27, waarbij de meeste nieuwe kavels groter worden dan de bestaande. Er komen geen frequenties meer voor commerciële lokale stations. De nieuwe kavels worden verdeeld middels een veiling.

Foto: Pixabay

Dit blijkt uit de consultatie die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vrijdag gestart is.

Vorige maand liet een woordvoerder van EZK al weten aan RadioWereld.NL dat de consultatie over de toekomst van de niet-landelijke radiofrequenties binnen enkele weken zou worden gestart.

Zoals verwacht volgt EZK ook voor de verdeling van de niet-landelijke FM-frequenties het advies uit het omstreden rapport ‘Naar een toekomstbestendig beleid voor commerciële radio’, dat de commissie Don in 2020 in opdracht van EZK opstelde. En dat betekent dat alle frequenties geveild worden, net als vorig jaar ook al met de landelijke commerciële FM-frequenties gebeurde.

Herindeling FM-kavels
Omdat de Adviescollege twijfelt aan de economische levensvatbaarheid van kleine FM-kavels, is er door de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) onderzoek gedaan naar een andere indeling van de niet-landelijke commerciële FM-kavels. De koppeling tussen de kavels met DAB+ blijft en daarom zijn de kavels zoveel mogelijk afgestemd op de huidige indeling van de zeven bovenregionale DAB+-allotments.

Hieruit zijn nu 27 nieuwe FM-kavels ontstaan en dat zijn er fors minder dan de 54 die er nu zijn. Wel zijn de nieuwe kavels veelal groter dan de huidige kavels. Ook zijn vrijwel alle B-kavels bestaande uit één FM-frequentie gesneuveld, waardoor er op FM geen ruimte meer is voor lokale commerciële radiostations.

Daarnaast zijn er ook een vijftal kleine FM-frequenties, die nog op de plank lagen, toegevoegd. Hierdoor is er bijvoorbeeld een tweede kavels voor Limburg gecreëerd.

Veilen voor 10 jaar
De 27 nieuwe niet-landelijke commerciële FM-kavels worden samen met DAB+-capaciteit op één van de zeven alltotments geveild. De nieuwe vergunningen gaan per 1 september 2025 in en zijn 10 jaar geldig.

Na de veiling van de niet-landelijke commerciële radiokavels blijft er nog capaciteit op DAB+ over. Deze capaciteit, 44 vergunningen, gaat eveneens geveild worden.

De indeling van de nieuwe FM-kavels is hier te vinden. Reageren op de consultatie ‘Besluit bekendmaking veiling vergunningen commerciële niet-landelijke radio-omroep 2024’ kan nog tot en met 28 juni. [RadioWereld.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties

Eén reactie

  1. Hele slechte zaak dit, weer eens met een gemanipuleerd onderzoek