Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radiostations en Broadcast Partners maken zich op voor stoelendans op FM

Vrijdag (1 september) gaan de nieuwe vergunningen van de landelijke commerciële radiostations in. Dit zorgt voor de nodige veranderingen op FM. Zowel de radiostations als zenderexploitant Broadcast Partners zijn klaar voor de grote omschakeling.

Foto: RadioWereld.NL

De wijzigingen zijn het gevolg van de veiling van de radiofrequenties die begin juli plaatsvond.

In totaal vinden er op vier landelijke FM-kavels wijzigingen plaats. Radio 10 en radio Veronica verhuizen naar een ander kavel, terwijl DPG met Joe gaat starten en ook Radio4All komt erbij, al begint die zender pas later. Sublime verdwijnt geheel van FM, terwijl Slam alleen nog via een regionaal kavel in de Randstad op FM blijft.

De situatie is dus niet te vergelijken met 2003 toen door de implementatie van het Zerobase echt het hele FM-landschap op de kop ging. Toen moesten in één nacht tijd nieuwe FM-frequenties in gebruik genomen worden en andere frequenties juist uit de lucht gehaald worden.

Meer dan alleen signaal aanpassen
Nu zijn alle FM-netwerken al compleet in de lucht, maar desondanks blijven de werkzaamheden niet beperkt tot slechts een ander signaal op de frequenties zetten. “Er komt meer bij kijken, maar we zijn ervaren in dit soort operaties en dit moet in één nacht wel kunnen, met minimale onderbrekingen van de programma’s”, zo laat Robert-jan van der Hoeven van Broadcast Partners weten aan RadioWereld.NL.

Zo moet onder meer de processing bij de zenders zelf worden aangepast, maar bijvoorbeeld ook het RDS-signaal. De radiostations die op FM verhuizen nemen hun PI-code (programma identificatie) mee. Hierdoor gaan autoradio’s die na de wissel voor het eerst weer aangezet worden gelijk op zoek naar de nieuwe frequentie.

Maar ook de AF (alternatieve frequenties) functie van het RDS moet aangepast worden. Dit zorgt ervoor dat de radio rijdend door het land constant schakelt naar de beste frequentie van het station waarop afgestemd is. Deze frequenties wijzigen immers ook, waardoor de lijst gevuld moet worden met de nieuwe frequenties.

Voor Broadcast Partners wordt het overigens een drukke nacht, want ook wordt dan het nieuwe DAB+-netwerk van de NPO in gebruik genomen.

Nationale omschakel dag
Tom Klerkx, CEO Radio bij Mediahuis waar 100% NL, Radio Veronica, Slam en Sublime onder vallen, is klaar voor de nieuwe indeling van de ether. “Voor vele FM-luisteraars is vrijdag een ‘nationale omschakel dag’ en voor onze radio organisatie breekt een nieuwe fase aan. De recent door Mediahuis overgenomen radiostations gaan als één familie met elkaar samenwerken om nog betere programma’s te maken en nog meer luisteraars te bereiken. Daar kijken we erg naar uit!

Dit verandert er op FM:
LCO2) onder andere 103.0/103.2 FM: Radio 10 (nu nog Radio Veronica)
LCO5) onder andere 91.1/95.2 FM: Radio Veronica (nu nog Slam)
LCO7) onder andere 103.8/104.1 FM, Joe (nu nog Radio 10)
LCO8) onder andere 90.5/90.7 FM: Radio4All (vanaf november, nu nog Sublime)
B05) onder andere 95.7 en 95.9 FM Randstand: Slam (nu nog Joe 70s & 80s)

Dit blijft hetzelfde op FM:
LCO1) 101 FM: Sky Radio
LCO3) 100.4 FM en 100.7 FM: Qmusic
LCO4) onder andere 91.3/100.1 FM: BNR Nieuwsradio
LCO6) 102 FM: Radio 538
LCO9) onder andere 104.4/104.6 FM: 100% NL

Een compleet overzicht van de indeling van de landelijke commerciële stations is hier te vinden. [RadioWereld.NL]