Het Radio.NL jaaroverzicht van 2019

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2019 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2019 In 2019 vierde radio in Nederland zijn 100 jarig bestaan. Uiteraard gebeurde er weer een hoop op mediagebied en daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.

Na Evers
2019 Beloofde een spannend radiojaar te worden, want een belangrijke factor ontbrak: Evers in de ochtend. Hierdoor werden de kaarten opnieuw geschud. NPO Radio 2 profiteerde hier optimaal van en was het hele jaar door marktleider.

Ondanks het vertrek van Evers hield 538 zich knap staande. Weliswaar geen marktleider meer, maar de tweede plaats bleef behouden. Bij de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20-49 jaar behield 538 de leiding, al kwam Qmusic een keer heel dichtbij.

Transfertombola
Terwijl er in 2018 al een flink aantal deejays en presentatoren van stoel verwisselden, ging de stoelendans in 2019 vrolijk verder. Zo vertrok Evelien de Bruijn bij NPO Radio 2 om als nieuwslezer bij Ekdom op 10 aan de slag te gaan. Toine van Peperstraten werd haar opvolger, maar die stapt nu over naar NPO Radio 1 om een middagprogramma met Dionne Stax te gaan presenteren. Humberto Tan is aangetrokken voor de vrijdag.

Bart van Leeuwen keerde terug op de landelijke radio bij NPO Radio 5, terwijl Petra Grijzen haar werk bij NPO Radio 1 gaat combineren met televisie. Amber Brantsen stopte na een jaar met de zaterdageditie van het NOS Radio 1 Journaal, Fleur Wallenburg volgt haar op en keert hierdoor terug op de radio.

Willemijn Veenhoven zei De Nieuws BV op Radio 1 vaarwel voor televisie. Renze Klamer volgt haar op. Jeroen Kijk in de Vegte stopte met zijn ‘Bureau’ op NPO Radio 2 en draagt het stokje over aan Emmely de Wilt. Daarnaast verhuisden NPO Radio 2 en 5 van het Kro-Ncrv-gebouw in Hilversum naar het Mediapark.

De Top 40 maakte zijn debuut op Qmusic, terwijl 538 met opvolger Top 50 van start ging. De omgekeerde route volgde Igmar Felicia, die Q inruilde voor 538. Jordi Warners vertrok van Slam! naar Q, terwijl Slam! juist versterking kreeg van Gert-Jan van Ackooij, Martin Pieters en Anoûl Hendriks. De laatste kwam bij 538 vandaan.

Nieuw Nieuw Nieuw
Nieuw op de radio dit jaar waren Frank Dane in de ochtend op 538, die verrassend de eerste plek in de ochtend heeft behouden, en Wilfred Genee en Jan Joost van Gangelen in de middag op Veronica.

Amber Delil werd co-host van de ochtendshow op Slam!, terwijl diezelfde zender haar hitlijst naar de donderdag verhuisde. Sublime startte met een gepresenteerde vrijdagmiddagshow. En daarnaast ging Hans Mantel de zondagavond versterken.

Qmusic startte in Nederland met Joe, een classic hitszender die in België al heel wat jaren uitzendt. De Nederlandse editie is echter alleen via internet te ontvangen. Daarnaast introduceerde Q een nieuwe slogan: Q Sounds better with you.

Mark Labrand werd aangetrokken als nieuwe stationvoice van Sky Radio, terwijl Martijn Zuurveen nu officieel benoemd is tot zenderbaas van 100% NL. Peter de Vries wordt de nieuwe zenderbaas van Radio 2 en 5 en volgt Jan-Willem van Engelen op.

Naar het succes van het Top 2000 Café kreeg NPO Radio 1 afgelopen zomer een Tour Café. Classic FM werd ClassicNL en er kwamen nieuwe vergunningen voor laagvermogen middengolf.

Studio Brussel werd in het nieuw gestoken, terwijl Vlaanderen en splinternieuw DAB+-netwerk bij kreeg. DPG Media startte daarop met de nieuwe alternatieve zender Willy. Ook Oostenrijk kreeg landelijke commerciële radio via DAB+, terwijl er na 15 jaar eindelijk een tweede landelijke commerciële zender op FM kwam.

Lekker blijven plakken
Wilfred Genee zit op z’n plek bij Radio Veronica en verlengde zijn contract twee keer. Eerst met een half jaar en recent nog met een jaar. Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen besloten 3FM nog 2,5 jaar trouw te blijven.

Timur Perlin blijft ook komend jaar op NPO Radio 2 te horen, terwijl Florent Luyckx er nog een jaar achteraan plakte als zenderbaas bij Radio Veronica.

Afscheid
Begin van het jaar overleed Han Mulder, de allereerste presentator van het radioprogramma Het Oog. Maar ook Rob van Rees, de allereerste filelezer van Driebergen is niet meer onder ons. Vlaanderen nam onverwachts afscheid van Studio Brussel-deejay Christophe Lambrecht, terwijl ook Radio Rijnmond boegbeeld Hans van Vliet overleed. Op de valreep overleed ook de Amerikaanse shockjock Don Imus.

Maar er werd ook op een andere manier afscheid genomen van mensen. Zo raakte Sander de Heer zijn ochtendshow op Sublime kwijt en moest Paul van der Lugt zijn spullen pakken bij RTV Utrecht. Patricia van Liemt vertrok na een half jaar bij 100% NL, terwijl Sjors Fröhlich BNR verliet om burgemeester te worden. Anton van Lieshout vertrekt na 2,5 jaar als zenderbaas bij Slam!

Reint Jan Potze stopte na 10 jaar met de ochtendshow op Radio Rijnmond, terwijl Ricky Koole haar programma op NH Radio kwijtraakte. Datzelfde lot onderging Margriet van der Eijk bij Radio West

Julie van den Steen stopte als sidekick in de ochtend bij MNM, terwijl Joy Radio haar enige gepresenteerde programma schrapte. Veronica stopte met het herhalen van lijstjes.

Maar er verdwenen ook nog de nodige brokken aan radiogeschiedenis. Zo is Radio 8FM na meer dan 20 jaar verdwenen uit Brabant, werden de grote middengolfmasten in de Flevopolder opgeblazen en WPLJ in New York City verkocht aan een christelijke radiozender.
 
Weg en weer terug
In februari keerde een legendarisch radiomerk na ruim zeven jaar terug: Kink werd door Michiel Veenstra en Jan Hoogesteijn een nieuw digitaal leven ingeblazen.

Radio Royaal maakte na drie jaar een comeback. Hierdoor verdween Decibel uit de ether. Na negen maanden werd dit echter weer ongedaan gemaakt en keerde Decibel terug op haar vertrouwde frequenties.

Er waren ook enkele legendarische programma’s die voor één keer terugkeerden, zoals Los Vast met Jan Rietman en Stenders & Van Inkel.

Marisa Heutink maakte haar comeback op de landelijke radio als invaller bij Veronica. Bij datzelfde Veronica kroop Edwin Evers op 1 april als grap achter de microfoon. Daarna duurde het nog tot december voordat de deejay weer radio ging maken. Hij presenteerde een week lang de Top 4000 op Radio 10. In januari 2020 keert hij weer een maand lang terug op het oude nest bij 538.

Ramon Verkoeijen nam een tijdelijke break van de radio bij 3FM door het overlijden van zijn moeder, keerde na enkele weken weer terug, maar zit nu weer ziek thuis. Ook Coen Swijnenberg is door persoonlijke omstandigheden tijdelijk niet op 538 te horen. Angelique Houtveen heeft een zware operatie achter de rug en doet daarom momenteel rustig aan op 3FM.

Hommeles 1
Natuurlijk waren er ook in 2019 weer de nodige rellen en rechtszaken in de radiowereld. Op de radio was bijvoorbeeld de korte terugkeer van Jan van Veen een opvallende en dan vooral omdat deze maar een maand duurde. Hij werd vervangen door Ron Brandsteder. Na het maken van de nodige verwijten over en weer loopt er nog steeds een juridische strijd tussen Van Veen en Max.

Ook Timur Perlin kreeg de nodige kritiek nadat hij het op de radio aan de stok kreeg met een boze luisteraar. Het gevolg was een hoop gevloek en geschreeuw op zender. Rob Stenders kreeg een hoop commentaar nadat hij een plaat van Marco Borsato tijdens de Top 2000 halverwege afkapte.

Het Commissariaat voor de Media kon lange tijd geen belangrijke beslissingen nemen, nadat voorzitter Madeleine de Cock Buning haar functie moest neerleggen en Eric Eljon ontslagen werd vanwege het schrijven van een fictieve roman over de mediawereld.

Daarnaast lag de mediawaakhond ook al onder vuur wegens de hand boven het hoofd houden van radiozender SterrenNL. De juridische strijd hierover loopt nog steeds. Ook bij het verlenen van toestemming voor NPO Soul & Jazz op de analoge kabel nam het CvdM het niet zo nauw met de regels.

Tevens waren er nog wat rechtszaken over regiogerichtheid en de verdeling van regionaal FM-kavel B05. Daarnaast heeft Agentschap Telecom onterecht een steunzender van Radio Continu in Friesland afgewezen. 100% NL kreeg deels gelijk bij de rechter nadat AT torenhoge lasten onder dwangsom had opgelegd.

Ondertussen probeerde het AT ook de relatie met de legale radiobranche te verbeteren, terwijl de jacht op etherpiraten juist steeds heviger wordt. Inmiddels zijn de boetes verder verhoogd en een flink aantal zendmasten in beslag genomen.

Hommeles 2
Bij onze zuiderburen ontstond een juridische strijd over het gebruik van radiozendmasten door de concurrent, maar ook de verdeling van frequenties zelf wordt nog steeds aangevochten in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Ruud de Wild veroorzaakte een flinke file op de A10 nadat hij vergeten was te tanken. Frank van ’t Hof hoefde daar enige tijd niet bang voor te zijn. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt en was niet blij dat dit bekend werd. Daniel Lippens werd een week lang geschorst door 538 nadat hij zijn eigen dollemansrit in de auto live gestreamd had.

AvroTros verloor de rechtszaak over een prominentere positie voor Annemieke Schollaardt op Radio 2, terwijl VHU een kort geding verloor over de aanbesteding van de audiovormgeving van 3FM. WNC kwam in opspraak nadat bleek dat haar nieuwsbulletins grotendeels bestond uit letterlijk gekopieerde content van ANP, RTL, NOS en andere nieuwsbronnen.

Wilfred Genee gooide een bommetje op door te stellen dat de uitreiking van de Gouden RadioRing doorgestoken kaart was, hetgeen met klem tegengesproken werd door RadioRing-vader Arjan Snijders.

En dan was er ook nog Rick Romijn die aan de slag ging als muzieksamensteller bij Veronica, na ruzie hiermee stopte, na het bijleggen van de ruzie weer doorging, maar na een paar maanden weer de pijp aan Maarten gaf. Ook liep Romijn nog een keer kwaad de studio uit, nadat Giel beelen een optreden van René Karst verstoorde.

Ondertussen werd er ook nog geklaagd over de tune van Het Oog en werd er een verdacht pakketje bezorgd bij Kro-Ncrv. Bij Omroep Zeeland was een moordverdachte live op de radio te horen.

Jubileum en prijzen
Uiteraard werden er in 2019 ook weer de nodige prijzen uitgereikt. Zo kreeg Evers een waardig afscheid door voor de tweede keer de Gouden RadioRing te winnen. Radio 2 werd verkozen tot beste zender. Mieke van der Weij kreeg de Zilveren Reissmicrofoon, terwijl Felix Meurders de Ere-Zilveren Reissmicrofoon kreeg.

1Twente Enschede werd verkozen tot lokale omroep van het jaar, terwijl Frits Spits werd verkozen tot beste radiomaker van de afgelopen eeuw. De Vara-gids kwam ook nog met een lijst, maar die schoot in het verkeerde keelgat bij Ferry Maat.

Daarnaast was in 2019 de 250e aflevering van The Boom Room op Slam! te horen, terwijl de 538 Dance Smash 25 jaar bestond. De emotionele tramcolumn van Peter Heerschop op 538 werd verkozen tot radiomoment van 2019. Een ander uniek moment was dat Het Geluid van Qmusic al na een dag geraden werd.

Een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen en op Sky Radio ‘Happy New year’ van Abba weer rond middernacht klinkt, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2020 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws.

De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2020! [Radiowereld.NL]