Headlines uit de krant: donderdag 2 juni

Het kabinet ziet ervan af een aparte jongerenzender op te richten. Dit bevestigen bronnen rond het kabinet. In plaats daarvan moet de publieke omroep met een multimediale aanpak jongeren trekken. Zij keren de publieke zenders nu massaal de rug toe en vluchten naar TMF en MTV.

CDA en VVD verzetten zich tegen een apart analoog jongerenkanaal, dat volgens D66 noodzakelijk is om jongeren breed aan te spreken. De VVD vindt dit te duur en pleit voor een digitale zender. Het CDA vindt dat een publiek kanaal de speelruimte van de bestaande omroepverenigingen inperkt. Ook zou de overheid zich niet met de programma’s moeten bemoeien. Lees verder

PO
Publieke Omroep themakanalen zijn sinds gisteren ook ontsloten via Windows XP Media Center. Gisteren lanceerde de Publieke Omroep tijdens een internetcongres de site Nederland4.nl. De site is een verzamelsite van digitale themakanalen. Die zijn aan te roepen via de internetbrowser maar ook via de televisie, als die gekoppeld is met internet. De eerste koppeling tussen Nederland4.nl en de televisie wordt gemaakt in Windows XP Media Center. Eigenaren van een computer met Media Center kunnen via dat kastje al naar live televisie kijken en opgeslagen liedjes en filmpjes bekijken. Via de module ‘Online Spotlight’ zijn nu ook de digitale themakanalen van de Publieke Omroep te bekijken. Met een klik op de afstandsbediening verandert het beeldscherm van computerinterface naar on demand televisie. Lees verder

Muziek
Vijf concerten in vijf wereldsteden met alle grote namen van de popmuziek. ‘De jongens en meisjes met de gitaren’, zoals Bob Geldof ze noemt, willen op 2 juli grote politieke druk uitoefenen op de leiders van de G8 – de zeven rijkste landen en Rusland – om daadwerkelijk iets te doen aan de armoede in de wereld. Hoewel nog niet vaststaat dat de Spice Girls weer in de oorspronkelijke formatie zullen optreden, zullen er zoveel grote namen op de podia staan dan Geldof minimaal op anderhalf miljard televisiekijkers (een kwart van de wereldbevolking) rekent voor Live 8, twintig jaar nadat de eerste Live Aid de wereld wakker schudde over de honger in Ethiopië. Lees verder

UPC
Thomson, Pace, Scientific-Atlanta, Philips en Kudelski zijn gekozen tot leveranciers van UPC Digital in Nederland. Eind 2005 begint UPC met het gratis verstrekken van set-top boxen aan haar Nederlandse abonnees. Dat kost 300 miljoen euro. “De hele operatie vergt naar schatting anderhalf tot twee jaar. Het is bedoeld om de kip-ei situatie met digitale tv in Nederland te doorbreken: als iedereen een decoder heeft komt ook de digitale programmering op gang”, aldus de woordvoerder van UPC. Lees verder

Kootwijk
Het voormalige zendgebouw van KPN in Radio Kootwijk wordt mogelijk het Elektryseum, een museum waar van alles te beleven valt op het gebied van elektriciteit. Dat krijgen de omwonenden van de Kathedraal, zoals het zendgebouw bekend staat, woensdag op een informatieavond te horen van de provincie en de gemeente Apeldoorn, waar Radio Kootwijk onder valt. De initiatiefnemers van het Elektryseum krijgen van de provincie Gelderland tot eind van dit jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Belangrijk punt zal worden hoe het museum denkt om te gaan met de gewenste stroom bezoekers. De plannenmakers zeggen dat zij meer dan 100.000 belangstellenden per jaar willen trekken om rendabel te kunnen draaien. Tot nu toe is echter steeds gesteld dat het in de omgeving van de Kathedraal rustig moest blijven wegens de hoge natuurwaarde van het gebied midden in de Veluwse bossen. Lees verder

BNN
BNN probeert in het komende tv-seizoen (vanaf september) scherper te programmeren onder het motto ‘Grenzeloos BNN’. Dat meldde BNN-voorzitter Laurens Drillich woensdag tijdens een presentatie van een aantal nieuwe programma’s. Patrick Lodiers komt met de docusoap ‘Over mijn lijk’ waarin hij vijf jonge mensen volgt die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. De jongeren hebben allemaal nog één doel dat ze koste wat kost voor hun dood willen bereiken. Lodiers gaat met ze mee naar de diverse doelen die ze willen bereiken, maar ook naar minder leuke zaken. Een onderzoek in het ziekenhuis en het uitzoeken van een doodskist behoren daartoe. Lees verder

Hoeveel ?
De regering heeft 230.000 euro bijgedragen aan het RTL-4 programma ‘Wat stem ik’. De werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben eenzelfde bedrag betaald. Dat heeft staatssecretaris Nicolaï geantwoord op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) over het tv-programma, dat in het teken stond van het referendum over de Europese grondwet. Lees verder

Ned 4
De Publieke Omroep heeft de internetportal ‘Nederland4.nl ‘ geschikt gemaakt voor weergave op gewone televisietoestellen. Daarmee zijn de vijf digitale themakanalen van de omroepen door iedereen met een breedband internetverbinding op televisie te bekijken. Nederland4 op Windows XP Media Center werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst waar de omroepen hun tienjarig bestaan op internet vierden. De aangepaste televisieportal werkt onder het Windows Media Center van Microsoft. De kanalen zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week te bekijken via ‘Online Spotlight’ van Windows Media Center. Lees verder

Brand
Rik Brandsteder, de oudste zoon van Ron Brandsteder, treedt in de voetsporen van zijn vader. Rik, tot nog toe werkzaam als fotomodel, heeft een contract met SBS 6 gesloten. Daar krijgt hij de komende jaren een aantal programma’s. Riks debuut als presentator is zaterdag 25 juni al. Dan begint een programmaserie waarin kinderen van 8 tot 14 jaar records gaan verbeteren. Lees verder

ID&T
De organisatie van de Danceparade Middelburg heeft voor de vijfde editie de handen ineengeslagen met dance-organisatie ID&T. Het radiostation Slam!FM van ID&T en televisiezender MTV doen op 23 juli verslag van het evenement, dat jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers trekt. Lees verder

Jaap
Jaap Jongbloed, presentator van het tv-programma Vermist (Tros), is vorige week vrijdag met zijn cameraploeg opgepakt in de Syrische hoofdstad Damascus. Jongbloed was daar om een Groningse vrouw te helpen in contact te komen met haar twee kinderen. Volgens de vrouw zijn de twee kinderen vorig jaar augustus ontvoerd door hun Syrische vader. De arrestatie van Jongbloed en de zijnen volgde op een hevige confrontatie met de vader in kwestie, een dag eerder, aldus een woordvoerder van de Tros. Toen de vader gekalmeerd leek te zijn, werd er alsnog een afspraak gemaakt voor een gesprek bij de man thuis. Daar aangekomen hield de politie de Nederlandse tv-maker aan en voerde hem met zijn ploeg af naar een politiebureau. Lees verder

Talpa
De onderneming Versatel heeft laten weten dat het de besprekingen met Talpa Capital BV en Belgacom NV heeft voorgezet. Begin mei liet Versatel weten dat het was benaderd door beide bedrijven om over een eventuele samenwerking te onderhandelen. Ook wordt de mogelijkheid van een eventuele fusie of overname van Versatel door de andere twee bedrijven niet uitgesloten. Talpa Capital, het bedrijf van John de Mol dat onder andere ook actief is met de nieuwe televisiezender Tien, heeft al geruime tijd een belang van 42% in de datacommunicatieonderneming. Hoewel de CEO van Versatel in het verleden nog liet weten dat De Mol Versatel voornamelijk zag als een pure belegging, is dit schijnbaar inmiddels veranderd. Lees verder