Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dialogic: Afschakelen FM tussen 2027 en 2032 nog steeds realistisch

Een termijn voor afschakeling van FM in Nederland tussen 2027 en 2032 is nog steeds realistisch. Dit stelt Dialogic in het rapport “Update argumenten bij en impact van afschakeling van FM-radio”, dat opgesteld is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Foto: RadioWereld.NL

Al in 2017 deed Dialogic in opdracht van EZK onderzoek naar de afschakeling van FM. Toen werd al geconcludeerd dat deze tussen 2027 en 2032 realistisch is.

Omdat EZK momenteel bezig is met de voorbereidingen voor de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties, is het onderzoeksbureau gevraagd om de eerder gevonden argumenten en afschakeltermijn te updaten.

Conclusies uit 2017 nog actueel?
Belangrijkste vraag aan Dialogic was dan ook: Gelden de conclusies van het onderzoek uit 2017 nog steeds, of zijn er nieuwe feiten en/of omstandigheden die nopen tot een bijstelling? Daarom is gekeken naar de verschillen tussen 2017 en 2022. Een aantal argumenten blijkt voor een eerdere afschakeling te pleiten, terwijl andere juist voor een latere afschakeling pleiten of onbepaald zijn.

Zo pleiten bijvoorbeeld het goedkoper worden van mobiel internet en de flinke toename van de smartspeaker juist voor een snellere afschakeling, evenals het feit dat radio door de komst van NL-Alert steeds minder belangrijk wordt bij calamiteiten. Daarnaast wordt de verkeersdatadienst TMC voor navigatiesystemen, dat met FM wordt meegezonden, ook steeds minder van belang.

De afschakeling van analoge FM-kabelradio, die Ziggo in maart van dit jaar afrondde, pleit volgens Dialogic juist voor een latere afschakeling van FM-ether. Evenals dat de dekking van DAB+, met name indoor, nog niet overal optimaal is en de groei minder snel gaat dan Dialogic in 2017 had verwacht.

Daarentegen zegt het onderzoekbureau dat de penetratie van DAB+ in de auto, doordat alle nieuwe auto’s sinds eind 2020 standaard DAB+ moeten hebben, juist flink sneller gaat, wat weer pleit voor een eerdere afschakeling. En ook de stijgende energieprijzen pleiten voor eerdere afschakeling van FM.

Op basis van een herhaling van de analyse komt Dialogic tot de conclusie dat de periode 2027-2032 nog steeds een realistische periode voor afschakeling van FM is.

Luistercijfers niet meegenomen
Wat overigens opmerkelijk is, is dat Dialogic het luistergedrag aan de hand van luistercijfers buiten beschouwing heeft gelaten in het onderzoek. Juist hierin is de impact van afschakeling van FM voor de luisteraar goed zichtbaar.

Begin deze maand was op RadioWereld.NL al te lezen dat FM-ether nog steeds belangrijk is en de grootste distributiemethode is om te luisteren, maar wel gestaag afneemt. In augustus/september 2022 vond 47% van de luistertijd plaats via de oude vertrouwde FM en dat internet en DAB+ bij elkaar opgeteld al groter zijn dan FM.

Uiteraard verschilt de impact van een FM-afschakeling sterk per luisterplaats. Met name in de auto, waar 60% van het radioluisteren nog via FM plaatsvindt, is de impact nog groot.

Het complete rapport van Dialogic is hier te lezen. [RadioWereld.NL]