Adviescollege Publieke Omroep: Verlaag het aantal omroepen naar zes

Het aantal NPO-omroepen moet teruggebracht worden naar zes. Dit adviseert het Adviescollege Publieke Omroep in haar rapport ‘Eenheid in Veelzijdigheid’ dat maandagmiddag is aangeboden aan Gunay Uslu van Cultuur en Media.

Het Adviescollege, onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel, onderzocht in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep in Nederland.

Momenteel zijn er negen zogenaamde ledenomroepen, maar als het aan het adviescollege ligt, worden dit zes ‘dragende omroepen’. Daarnaast is er ruimte voor ‘redactieomroepen’ die moeten gaan vallen onder de dragende omroepen.

De twee taakomroepen zonder leden, NTR en NOS, kunnen ongewijzigd blijven bestaan.

Het minimaal aantal leden moet op 150.000 blijven liggen. Daarnaast pleit het college ook voor strengere voorwaarden en beoordeling op criteria als herkenbaarheid en toegevoegde waarde in de samenleving. Ook vindt het adviescollege dat de overheid zich minder mag bemoeien met de NPO. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Werkelijk? Een adviescollege over de omroepen? Waar is men in godsnaam mee bezig. Dit moet stoppen. Duur betaalde banen met belastinggeld terwijl kwetsbare mensen gepakt worden.
    Mijn – gratis – advies: 1 televisiezender en 1 radiozender.