Kink blij met uitspraak CBb over FM-frequenties, Talpa, BNR en RadioCorp teleurgesteld

Radiozender Kink is blij dat ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft geoordeeld dat de landelijke commerciële FM-frequenties opnieuw verdeeld moeten worden. “Kink krijgt dan dus een eerlijke kans op distributie via FM”, aldus het radiostation. RadioCorp, eigenaar van 100% NL en Slam zegt zich nu te gaan beraden op de ontstane situatie.

Foto: Pixabay

Dinsdagmiddag oordeelde het CBb dat de rechter eerder terecht een streep heeft gezet door de geplande noodverlenging van drie jaar. Als gevolg hiervan worden de landelijke FM-frequenties volgend jaar geveild, waardoor ook nieuwkomers een kans maken op een plekje op FM.

Eerlijke kans
Wij zijn enorm blij met deze uitspraak voor de luisteraars van Kink”, aldus directeur Jan Hoogesteijn. “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. Kink kijkt uit naar de herverdeling van FM-frequenties in 2023. We gaan uit van een open en transparante veiling waarbij het geluid van Kink een eerlijke kans krijgt op distributie via FM.

Of het Kink ook daadwerkelijk gaat lukken een plekje te bemachtigen op FM is nog de vraag. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is namelijk van plan om bij de veiling het aantal geclausuleerde kavels terug te brengen van vijf naar twee. Alleen nieuws en Nederlandstalige muziek blijven overeind. De overige zeven FM-kavels worden vrij geveild.

Nadeel voor Kink is dat de bedragen voor deze kavels fors hoger zullen zijn dan die voor geclausuleerde kavels. En dus is de kans aanwezig dat Kink alsnog achter het net vist. Toch vindt Hoogesteijn dat “minder zuur” dan dat er geen veiling was gekomen. “Want nu hebben we voor onszelf de kans gecreëerd om mee te doen aan een herverdeling”, zo liet hij eerder aan Nieuwsuur weten.

Ook Qmusic, die op het laatste moment de kans van Kink koos en ook een veiling wilde, is blij met het besluit van het CBb. Eigenaar DPG Media kan nu extra FM-kavels bemachtigen.

‘Maakt niet kennelijk wat overheid zegt’
RadioCorp is niet blij met de uitspraak. “Toenmalig Staatssecretaris Keijzer heeft eind november letterlijk in de Tweede Kamer gezegd dat de vergunningen verlengd zouden worden, zodat radiozenders weten waar ze aan toe zijn”, zo laat RadioCorp-directeur Herbert Visser weten aan RadioWereld.NL. “Maar het CBb zegt nu dat die uitspraak niet ter zake doet en geeft de boodschap af dat het kennelijk niet uitmaakt wat de overheid zegt, omdat het CBb het laatste woord heeft.” Het bedrijf beraadt zich nu op de ontstane situatie.

Ook BNR is teleurgesteld in de uitspraak. “We zijn als nieuwszender hard getroffen door de coronamaatregelen, zo vielen veel reclame-inkomsten weg en hebben we moeten reorganiseren”, aldus hoofdredacteur Marc Adriani. Volgens hem zit er niets anders op dan weer naar voren te kijken.

Verlies
En ook Talpa is teleurgesteld. “We hadden gerekend op een andere uitkomst”, aldus een woordvoerder tegenover het ANP. “We gaan ons nu volledig richten op de veiling die komen gaat en zien dat met vertrouwen tegemoet.

Voor Talpa komt de klap extra hard. Het bedrijf heeft met Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica momenteel vier stations op FM. Bij de geplande veiling mag één partij nog maar maximaal drie FM-kavels bemachtigen, waardoor Talpa dus tenminste voor één station geen kavel kan bemachtigen. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Gaat de geschiedenis zich herhalen? In 2003 verloor Radio 10 de FM-frequentie aan een nieuwkomer waaruit uiteindelijk Radio Veronica is gekomen. Pas na jaren keerde Radio 10 terug, maar nu dreigt opnieuw een einde aan het FM-avontuur van één van beiden.