Search
Close this search box.

CBb bevestigt uitspraak rechter: Veiling FM-frequenties gaat definitief door

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam over de landelijke commerciële FM-vergunningen bevestigd. Volgens het hoogste rechtsorgaan heeft de rechter terecht een streep door de drie jaar noodverlening gezet en de minister opgedragen om de frequenties opnieuw te verdelen.

Foto: Pixabay

Het hoger beroep was aangespannen door Talpa (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica), RadioCorp (100% NL en Slam), BNR en de VCR. Zij waren het niet eens met de uitspraak van de rechter, die in juli oordeelde dat de voorbereiding van het verlengbaarheidsbesluit niet zorgvuldig geweest en dat dit besluit geen dragende motivering heeft. Sublime ging zelf niet in beroep, maar steunde wel de VCR waar de zender bij aangesloten is.

Rechter zette streep door noodverlenging
Daarvoor oordeelde de rechter in juli dat de drie jaar noodverenging van de landelijke FM-vergunningen onrechtmatig was en droeg Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op om de frequenties alsnog voor september 2023 opnieuw te verdelen. Deze zaak was aangespannen door Kink, die graag op FM wil. Kink kreeg daarbij ondersteuning van Qmusic, die op het laatste moment van Kamp wisselde.

Tijdens het hoger beroep was een bijzondere situatie ontstaan, want EZK zelf besloot niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Sterker nog: EZK is als een blad omgegaan, want tijdens de zitting van het CBb ging de advocaat van EZK opeens de uitspraak van de rechter verdedigen. Niet voor niets werd door de advocaten van de partijen die wel in beroep gingen de term ‘onbetrouwbare overheid’ meerdere malen in de mond genomen.

Rechtbank oordeelde correct
Maar het CBb is van mening dat de rechtbank van Rotterdam terecht heeft geoordeeld en het eerdere vonnis bevestigd. En dat betekent dat de geplande veiling van de landelijke FM-kavels, waarvan de voorbereidingen inmiddels in volle gang zijn, doorgaat.

Voor het CBb weegt zwaar dat de FM-vergunningen schaarse rechten zijn en daarom een beperkte looptijd hebben“, aldus het hoogste rechtsorgaan. “De hoofdregel is dat de vergunningen na die looptijd opnieuw worden verdeeld. Nieuwkomers hebben dan de kans om zo’n vergunning te krijgen. Verlenging van de looptijd van bestaande vergunningen is alleen mogelijk als er een wettelijke uitzonderingssituatie is. Het algemeen economisch belang kan zo’n reden voor verlenging zijn. Het CBb oordeelt dat de minister het algemeen economisch belang niet als reden voor verlenging mocht inroepen. De financiële positie van de landelijke commerciële radiosector is niet zo kwetsbaar dat daarom van een nieuwe verdeling op korte termijn mag worden afgezien.

Bittere pil
De uitspraak is een bittere pil voor Talpa, RadioCorp en BNR. Voor Talpa komt de klap dubbel zo hard, want bij een veiling mag één partij nog maar maximaal drie FM-pakketten bemachtigen. Talpa heeft er momenteel vier en raakt er tenminste één kwijt. [RadioWereld.NL]