Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wil Arrow Classic Rock echt terug op FM of speelt er iets anders?

Arrow Classic Rock kwam onlangs met een persbericht dat het graag landelijk terug wil op FM. Dat zorgde voor veel verraste gezichten in de radiowereld, mede omdat het vorige FM-avontuur desastreus afliep. Maar zijn de plannen serieus of speelt er iets anders? In radioland zijn er sterke twijfels.

Foto: RadioWereld.NL

Radiozender Arrow Classic Rock wil zich bij een veiling van landelijke FM-frequenties melden als gegadigde voor een kavel”, zo opende het persbericht van 24 februari. Een opmerkelijke omzwaai ten opzichte van anderhalf jaar geleden.

Geen interesse in FM
Toen zei Jan Lagrouw, mede-eigenaar van Arrow Classic Rock, in een interview met Nederlandsmedianieuws.nl nog dat de noodverlenging van FM voor de regionale commerciële radiostations noodzakelijk was. “Voor Arrow Classic Rock geldt dat het thans beter is door te gaan met de huidige situatie en andere distributievormen waaronder DAB+. Gezien de hoge kosten is dat met FM niet te exploiteren voor Arrow Classic Rock. Wel misschien als er een vergelijkende toets zou zijn.

En die stellingname was niet verwonderlijk, want in 2009 leidde het FM-avontuur van Arrow tot het faillissement van het bedrijf achter de radiozender. Bijna twee jaar lang zond het station uit op het landelijke kavel A7, waar nu Radio 10 op te vinden is. Daarvoor moest het station jaarlijks 4,2 miljoen euro betalen.

De betalingen bleven echter uit, waarna de vergunning werd ingetrokken en het bedrijf Rokit BV, waarin de vergunning was ondergebracht, failliet werd verklaard.

Draai van 180 graden
Maar onlangs kwam dus vanuit het niets het bericht dat Arrow alsnog landelijk op FM wil. Volgens Lagrouw heeft het station besloten “om tegen commercieel verantwoorde voorwaarden, mee te bieden tijdens een veiling.” Een draai van 180 graden dus.

Het nieuws zorgde voor veel verraste gezichten in de radiowereld, want waarom wil Arrow nu opeens wel? In 2009 zorgde de toevoeging van FM slechts voor 1%-punt stijging van het marktaandeel 10+. Ook het marktaandeel 20-49 jaar steeg naar maar 3,5%. En wat is er nu anders dan in 2009 dat Arrow nu wel denkt commercieel rendabel te zij op FM? De muziekmix is ten opzichte van 2009 niet essentieel gewijzigd. Nog steeds komen meerdere keren per dag The Doors, INXS, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC, Van Halen, Rolling Stones, Police en Queen voorbij.

Daarnaast worden advertenties voornamelijk verkocht op de doelgroep 20-49 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van de Arrow-luisteraar de afgelopen jaren is gestegen naar 56,1.

En dan is er ook nog de veiling waar het station het over heeft. Een ongeclausuleerd kavel kan Arrow nooit rendabel krijgen. Daarvoor zijn de bedragen te hoog. En het enige geclausuleerde kavel waarop Arrow past is dat van Veronica. Maar ook voor dit kavel moest de eerste acht jaar 4,2 miljoen euro worden opgehoest. En gezien de bedragen die de ongeclausuleerde kavels nu moeten betalen voor hun drie jaar noodverlenging, zal het bedrag bij een veiling niet lager liggen. Hoe denkt Arrow dat nu wel te kunnen betalen?

‘Change of flightplan’
Op vragen hierover wilde Lagrouw helaas niet inhoudelijk ingaan. Hij hield het als vlieger op een “change of flightplan”.

Ook vragen over waarom Arrow nu opeens met het nieuws te komen op FM te willen en waarom het station zelf geen bezwaar heeft gemaakt tegen de noodverlenging wilde Lagrouw niet beantwoorden.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: RadioWereld.NL

Serieus?
Daarmee rijzen de twijfels in radioland of de plannen van Arrow om mee te doen aan een veiling wel echt serieus zijn. Of speelt er wat anders? Dat antwoord komt mogelijk al uitgebreid aan bod in het persbericht: de rechtszaak van Kink tegen de noodverlenging. Om te snappen hoe dat zit is weer een flinke stap terug in de tijd nodig.

Nadat Rokit BV, het bedrijf achter Arrow in 2009 failliet ging, wist Ad Ossendrijver middels de nieuwe BV Flux Media het station terug te kopen. Maar Flux werd in januari 2014 eveneens failliet verklaard. Toen lukte het Ossendrijver echter niet meer om zelfstandig financiers te vinden.

Voor reclameverkoopmaatschappij E-Power ontstond er een probleem. Het bedrijf is een relatief kleine speler, dus het marktaandeel van Arrow was belangrijk om te behouden. En daarom kochten E-Power eigenaren Lagrouw en Gerro Vonk ‘noodgedwongen’ zelf maar de merknaam Arrow Classic Rock en begonnen er -feitelijk- een nieuw classic rockstation mee, die onder de oude naam zou opereren. Ossendrijver kreeg nog ene beperkte rol bij de zender.

Kansen van Kink vergroten?
E-Power verzorgt tegenwoordig ook de reclameverkoop van Kink, dat met 1,7% marktaandeel bij de doelgroep 20-49 jaar (Arrow heeft nu 0,7%) een belangrijke klant is van de reclameverkoopmaatschappij. Het verkrijgen van een FM-pakket zou dit marktaandeel kunnen verhogen, wat ook meer reclame-inkomsten voor E-Power oplevert.

Daarnaast wil E-Power Kink tevreden houden als klant. En dus zou het dus kunnen het bericht dat Arrow op FM wil er enkel is gekomen om de rechtszaak van Kink te ondersteunen. Kink was tot nu toe de enige nieuwkomer die op FM wil en met een tweede partij die op FM wil, worden de kansen van Kink om de zaak, die komende week dient, te winnen wellicht groter. Dat verklaart ook wellicht waarom het persbericht er ‘opeens’ drie weken voordat de zaak dient verscheen.

Zeggenschap
Maar als de plannen van Arrow wel serieus zijn, dan is nog maar de vraag of het station met de huidige directiestructuur wel een aanvraag mag doen. Lagrouw en Vonk hebben nu directe zeggenschap over zowel Arrow als E-Power. Er dient dan op z’n minst een grondig verbondenheidsonderzoek te worden gedaan om te verifiëren dat er over en weer géén invloed kan worden uitgeoefend op de bedrijfsvoering.

De niet-landelijke commerciële FM-stations zijn voor hun reclameverkoop afhankelijk van E-Power en dus Lagrouw en Vonk. Als ‘baas’ over de geldstromen richting niet-landelijke spelers heb je invloed in hun organisaties en dat kan en mag. Maar dan mag je niet ook tevens eigenaar zijn van een landelijk FM-pakket.

Ze zullen dus ofwel hun zeggenschap en controle over E-Power moeten opgeven ófwel hun zeggenschap over Arrow Classic Rock, net zoals One Media Sales ook een eigen autonome directie heeft ondanks dat Talpa voor het grootste deel eigenaar is. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Kans is klein dat Kink het beroep tegen de noodverlenging wint.
    Minister zal direct om niet-ontvankelijkheid vragen omdat Kink niet heeft meegedaan met de consultatie. Dat hebben ze ook bij mij gedaan. Er is jurisprudentie over dus de Bestuursrechter zal genegen zijn hierin mee te gaan.