‘NPO Radio 1 Luistert naar jou’ gaat het land in

Welke thema’s en onderwerpen vindt Nederland belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1? Onder de noemer ‘NPO Radio 1 Luistert naar jou’ reist de zender de eerste twee weken van januari door alle provincies om dat van luisteraars en niet-luisteraars te horen.

We willen samen met de omroepen nog dichter bij ons publiek staan en nog beter weten wat er speelt in de samenleving“, zegt Klaske Tameling, zendermanager van NPO Radio 1. “We bieden een luisterend oor, ook aan diegenen die zich buitenspel voelen staan. NPO Radio 1 is de nieuws- en sportzender van en voor heel Nederland.

Locatie-uitzendingen
Roos Abelman is het gezicht en de stem van de ‘NPO Radio 1 Luistert naar jou‘. Abelman en een redactieteam van verschillende omroepen reizen van zondag 1 tot en met zaterdag 14 januari door alle provincies. Dagelijks is tussen 15.30 en 16.00 uur in een locatie-uitzending te horen welke verhalen zij hebben opgehaald.

Nieuwe programmering: verdieping en onderzoeksjournalistiek
Naast de aftrap voor NPO Radio 1 Luistert naar jou wordt in januari de programmering van NPO Radio 1 op een aantal plekken vernieuwd:

– Een Uur Cultuur (VPRO)
Op zaterdag- en zondagochtend is van 06.00 tot 07.00 uur het nieuwe cultuurprogramma ‘Een Uur Cultuur’ te beluisteren. Presentatie is in handen van onder anderen Eva Koreman. Luisteraars horen op zaterdag wat zij de komende week kunnen gaan zien, luisteren, proeven en bezoeken. Met muziek, boeken, films, concerten, exposities, theater- en dansvoorstellingen. Highbrow en lowbrow, maar altijd met smaak en overtuiging. Op zondag brengt Eva samen met een gast spannende, ontroerende en gratis tips op elk mogelijk gebied van cultuur.

– Wat blijft (HUMAN)
Lara Billie Rense presenteert voor HUMAN in de nacht van zondag op maandag tussen 00.00 en 02.00 uur het nieuwe biografieënprogramma ‘Wat blijft’. Het programma komt voort uit de gelijknamige podcast die HUMAN sinds 2021 voor NPO Radio 1 maakt. Het spoor van recent overleden Nederlanders wordt terug gevolgd. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort? Daarnaast is er in dit programma aandacht voor actuele en internationale necrologieën, voor biografen die zich jarenlang verdiepen in een levensloop en staat Rense samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet.

Voor Rense betekent het een terugkeer op NPO Radio 1. Tot oktober presenteerde ze het middagprogramma Nieuws & Co.

– De Ongelooflijke Radio (EO)
David Boogerd presenteert in het nieuwe jaar De Ongelooflijke Radio, in de nacht van zaterdag op zondag van 00.00 tot 01.00 uur. Het programma over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland is bij NPO Radio 1 begonnen als podcast en krijgt nu ook een vaste plek op de zender. De Ongelooflijke Radio wordt een keer per maand live uitgezonden vanuit een café om de luisteraars nog meer te betrekken bij het programma. [RadioWereld.NL]