Veiling landelijke commerciële FM-kavels van start

Voor de Radiowereld zijn het een paar spannende dagen. Dinsdag (4 juli) om 10 uur is de veiling van de negen landelijke commerciële FM-kavels en de daaraan gekoppelde DAB+-capaciteit op kanaal 11C van start gegaan. Het is de eerste grote verdeling van radiofrequenties in 20 jaar tijd.

Foto: Pixabay

Momenteel worden de negen landelijke FM-kavels gebruikt door Radio 538, Qmusic, 100% NL, Radio 10, Sky Radio, Sublime, Radio Veronica, Slam en BNR. De huidige vergunningen lopen 31 augustus af en de rechter oordeelde eerder dat deze niet opnieuw verlengd mogen worden. Dit vonnis werd eind vorig jaar bevestigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waardoor er geveild moet worden.

Veilen voor 12 jaar
De vergunningen worden voor 12 jaar geveild, waarbij de hoogste bieder de vergunning toegewezen krijgt. Vrijwel zeker is dat in elk geval Talpa, DPG, Mediahuis, BNR en Kink meedoen aan de veiling.

Alle partijen kunnen maximaal drie pakketten verwerven. Daarnaast zijn aan twee pakketten specifieke eisen gesteld. Eén pakket is voornamelijk bedoeld voor nieuws en actualiteiten (minimaal 70%) en een ander pakket voor Nederlandstalige muziek (minimaal 50%). Op de overige frequenties mag zelf bepaald worden wat uitgezonden wordt.

Na de aanvraagperiode en de beoordeling van de aanvragen, vindt er in juli een veiling plaats van de pakketten. Voor elk kavel is een startbedrag vastgesteld bij de veiling. Dit is 60% van de geschatte waarde van het FM-kavel is gedurende 12 jaar voor een gemiddelde efficiënte toetreder. Deze startbedragen zijn:

a. LCO1 (nu Sky Radio): € 15.427.000,-
b. LCO2 (nu Veronica): € 8.319.000,-
c. LCO3 (nu Qmusic): € 15.816.000,-
d. LCO4 (nu BNR): € 0,-
e. LCO5 (nu Slam): € 4.782.000,-
f. LCO6 (nu Radio 538): € 15.241.000,-
g. LCO7 (nu Radio 10): € 11.493.000,-
h. LCO8 (nu Sublime): € 2.636.000,-
i. LCO9 (nu 100% NL): € 0,-

Model
Geveild wordt middels een simultane meerrondenveiling via internet. Deze veiling bestaat uit meerdere opeenvolgende biedronden waarin de pakketten LCO1 tot en met LCO9 tegelijkertijd geveild worden. Na afloop van elke ronde maakt de veilingmeester bekend wat het staande hoogste bod voor elk van de verschillende pakketten is en hoeveel deelnemers nog actief zijn in de veiling.

De veiling eindigt na afloop van een biedronde waarin op geen enkele van de beschikbare pakketten een nieuwe bieding is uitgebracht. De deelnemers die in die laatste biedronde het hoogste bod op de beschikbare pakketten hebben staan, zijn de winnaars daarvan en betalen een prijs gelijk aan dat hoogste bod.

Hoe lang de veiling gaat duren is niet duidelijk. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Winnaars dienen binnen twee weken al gelijk 50% van hun bod te betalen. De andere helft moet binnen een jaar betaald worden. De nieuwe vergunningen gaan op vrijdag 1 september in.

Dossier
Meer informatie over de veiling, het hele proces voorafgaand en reacties uit de sector is te vinden in het ‘Dossier Verdeling Radiofrequenties’. [RadioWereld.NL]

5 reacties

 1. Het is goed dat de veiling van de FM-kavels van start is gegaan. De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, is inmiddels alweer een halfjaar geleden. Toen werd het definitief dat de FM-kavels opnieuw geveild gaan worden. Voor de radiostations is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Anders is het moeilijk om een toekomstvisie te maken. Het mooiste zou zijn dat de veiling niet te lang duurt. Radiostations die misgrijpen kunnen zich voorbereiden op een toekomst via DAB+ en internet. Nieuwkomers kunnen alvast beginnen met het bouwen van een studio en het aantrekken van discjockeys. En bestaande winnende radiostations kunnen zich voorbereiden op een eventuele frequentie-wisseling.

 2. Publieke omroep wordt beschermt door de overheid maar mag gewoon (valse) concurrentie strijd aangaan met die commerciële omroepen ga maar 50% van de publieke kavels ook verkopen en kom dan maar terug.

  1. De NPO zou zich wel moeten en mogen afvragen welke zenders er op de FM moeten uitzenden. NPO Radio 4 is een energievreter t.o.v. de lage luistercijfers, en NPO 3FM ook. NPO Radio 5 zou best een FM plek mogen krijgen. Maar de NPO is in alle landen ter wereld een verhaal apart. Dat heeft te maken met de speciale taken die commerciële zenders niet hebben.

 3. Precies 50 jaar geleden werd met een gelegenheidswetgeving het initiatief voor commerciële radio onmogelijk gemaakt en daarmee Radio Veronica 538 verboden.
  Een van de politieke argumenten was etherschaarste, er waren immers al 3(!) zenders actief.
  ’n Halve eeuw later kan men (wederom) de beurs trekken voor radiodistributie waarvan de NPO liever gezien had dat ik nimmer vrijgekomen zou zijn.
  Overigens behouden de publieke zenders onvoorwaardelijk hun gratis frequenties.
  Is er sprake van ongelijke behandeling in deze of heb ik het mis.

 4. Ik bedoel natuurlijk: de PO in alle landen ter wereld. Excuus.