Voorwaardelijke veiling 5 regionale FM-kavels afgerond: Dit is de uitslag

Agentschap Telecom (AT) heeft, zoals RadioWereld.NL afgelopen zondag al meldde, dinsdag vijf regionaleFM-kavels voorwaardelijk geveild. Daarbij blijven alle kavels in handen van de bestaande vergunninghouders. Voor één kavel deed de huidige vergunninghouder het hoogste bod, terwijl voor de andere vier kavels de huidige vergunninghouders gebruik hebben gemaakt van de ontbindende voorwaarde.

Foto: RadioWereld.NL

De voorwaardelijke veiling is onderdeel van de gemaakte afspraken tussen de radiosector om de verstandhouding met AT te verbeteren.

Doel van de voorwaardelijke veiling was om de bestaande vergunninghouders hun niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) terug te laten kopen tegen het minimum van 10% regiogerichtheid. De hogere percentages regiogerichtheid worden namelijk als belemmerend ervaren, ondanks dat de vergunninghouders deze percentages zelf hebben mogen opgeven. Op basis van deze percentages hebben ze destijds de kavels toegewezen gekregen.

Voor 27 van de 54 niet landelijke FM-kavels gold een regiogerichtheidspercentage van meer dan 10%. Alleen Wild FM in Noord-Holland besloot zijn kavel met meer dan 10% niet voorwaardelijk te veilen.

Het plan was dat alleen de bestaande vergunninghouders een aanvraag zouden doen voor hun eigen kavel(s), zodat deze zonder veiling (om-niet) weer toegewezen zou worden. Dat is voor 21 van de 26 FM-kavels gelukt, zo werd eind augustus bekendgemaakt.

5 Kavels geveild
Voor vijf FM-kavels waren er echter wel kapers op de kust en kwam er meer dan één geldige aanvraag binnen. Deze kavels werden dan ook dinsdag voorwaardelijk geveild. De kavels die geveild gaan worden zijn:

B07 Amor FM Rotterdam/Den Haag
B11 Tukker FM Friesland (voormalig kavel Continu)
B13 RADIONL Groningen/Drenthe
B15 Tukker FM Groningen
B26 Tukker FM Groningen/Drenthe/Overijssel (voormalig kavel Continu)

De uitslag
Voor kavel B15 geldt dat de huidige vergunninghouder Radio Exploitatie Noord Nederland het winnende bod van 25.000 euro deed. Hierdoor gaat het percentage regiogerichtheid voor dit kavel omlaag van 40% (op vrijdag) naar 10%.

Bij de andere vier kavels werden de huidige vergunninghouders overboden. Zij hebben echter de ontbindende voorwaarde ingeroepen,  waardoor zij hun kavels behouden tegen de oude regiogerichtheidspercentages. Voor kavel B07 blijft deze dus staan op 50%, voor kavel B11 op 29%, voor B13 op 28% en voor kavel B26 op 40%.

De nieuwe vergunningen lopen, net als de bestaande verlengde vergunningen, tot en met augustus 2025.

Grote vraag is in hoeverre de uitslag van de voorwaardelijke veiling overeind blijft. Inmiddels zijn de eerste juridische procedures al opgestart, zo melden bronnen aan RadioWereld.NL. [RadioWereld.NL]