Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veel bezwaar tegen vervangen Kiss op FM door Greatest Hits Radio in oosten van Engeland

De plannen van Bauer om Kiss in het oosten van Engeland op FM te vervangen door Greatest Hits Radio leidt tot veel bezwaar. Dit blijkt uit de reacties op de consultatie die mediaregulator Ofcom hield. Onder meer concurrenten Star Radio en Nation Radio, almede de burgemeester van Cambridgeshire en Peterborough protesteren tegen de plannen.

Foto: video still Youtube

In maart maakte Bauer bekend Greatest Hits Radio op drie van de vier FM-frequenties van Kiss in het oosten van Engeland te willen zetten. Alleen op een kleine FM-frequentie in Norwich zou Kiss blijven uitzenden.

Regionaal jongerenstation
Om Kiss te mogen vervangen op de drie frequenties is echter wel eerst toestemming van Ofcom nodig. Deze frequenties zijn namelijk ooit uitgegeven voor een regionale jongerenzender. Dat begon als Vibe FM, maar in 2006 werd het station omgedoopt in Kiss. Aanvankelijk kende Kiss een lokale programmering voor het oosten van Engeland, maar sinds 2013 wordt het programma uit Londen overgenomen.

Tot en met half april kon er gereageerd worden op de consultatie van Ofcom. In totaal kwamen er 10 reacties binnen, die vrijwel allemaal tegen de verandering pleiten. Onder meer Nik Johnson, burgemeester van Cambridgeshire en Peterborough, maakte bezwaar tegen de plannen. “Ik ben bezorgd dat dit jongere radioluisteraars in Peterborough en Cambridgeshire die misschien geen toegang hebben tot DAB, Kiss wordt ontnomen.

Concurrentie
Maar ook concurrenten Nation Radio, dat in de regio Ipswich op FM uitzendt, en Star Radio, dat in de regio Cambridge uitzendt, tekenen bezwaar aan tegen de wijziging. Hun uitzendgebied valt namelijk volledig binnen het uitzendgebied van het regionale FM-kavel van Kiss. Daarnaast richten zij zich grotendeels op dezelfde doelgroep als Greatest Hits Radio en zien daarmee een concurrent op FM komen, die vervolgens geen enkele lokale verplichting heeft.

Lokale radiostations zijn in het Verenigd Koninkrijk verplicht om drie uur per dag programma’s te maken vanuit een studio in hun regio, de zogenaamde ‘Approved Areas’ van Ofcom. Ook moeten zij overdag elk uur een bulletin met lokaal nieuws uitzenden. Regionaal vergunde stations kennen die verplichting niet meer. Deze stations zijn vaak vergund op basis van een niche muziekformat of een specifieke doelgroep waarop ze zich richten.

Ingrijpende wijziging
In het geval van Kiss is het FM-netwerk vergund voor een jongerenzender. Het wijzigen van de doelgroep van primair onder de 30 naar boven de 25 is volgens Nation en Star wel een enorme wijziging van de vergunning. Daarnaast vermindert het ook de keuze voor een deel van de radioluisteraars. De doelgroep waarop Greatest Hits Radio zich richt wordt namelijk ook al bediend in deze regio’s door Nation, Star, Smooth Radio (AM) en BBC Radio 2.

Ook is er bezwaar tegen het opsplitsen van het FM-kavel. Destijds is niet voor niets gekozen om de vier FM-frequenties te bundelen tot regionaal kavel. Het is tevens het enig regionale FM-kavel dat in het oosten van Engeland uitgegeven is.

Monster van Frankenstein
Daarnaast wordt met splitsen met Kiss alleen op FM in Norwich een soort ‘monster van Frankenstein’ gecreëerd: een station met lokaal FM-bereik, maar zonder de lokale verplichtingen waar concurrenten wel aan moeten voldoen.

Binnenkort neemt Ofcom een besluit over het verzoek van Bauer. [RadioWereld.NL]