VK: Bauer zet radiostations om van DAB naar DAB+ en breidt aanbod uit

Flinke veranderingen in het aanbod van Bauer Media via digitale etherradio in het Verenigd Koninkrijk: Afgelopen maandag heeft het mediaconcern haar radiostations op het tweede landelijke DAB-netwerk (Sound Digital) omgezet van DAB naar DAB+. Daarnaast zijn stations toegevoegd aan het aanbod.

Foto: video still

Digitale radiozenders Absolute 80s, Absolute Radio 90s, Mellow Magic, Planet Rock en Scala Radio waren voorheen nog in de oude DAB-standaard (MP2) te ontvangen. Dat gebeurde veelal in mono met bandbreedtes van 80 kpbs. Alleen Scala had met 112 kbps meer bandbreedte.

Maandag zijn de stations omgezet naar DAB+. Helaas heeft Bauer er voor gekozen om de bandbreedtes verder terug te schroeven. Weliswaar zijn alle stations nu in stereo te ontvangen, maar met slechts 40 kbps. Helaas wordt de overstap weer niet benut om de vaak slechte geluidskwaliteit in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren en wordt kwantiteit weer boven kwaliteit verkozen.

Zeven extra radiostations
De vrijgekomen ruimte zet Bauer in om het landelijk aanbod uit te breiden met maar liefst zeven radiostations: Absolute Radio Country, Absolute Classic Rock, Magic Chilled, Magic Soul Magic at the Musicals, Kerrang! Radio en Heat Radio. Deze zenders waren al via diverse lokale DAB-netten te ontvangen, maar zijn nu in het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk te beluisteren via digitale etherradio. In DAB+ worden de zeven stations nu aangeboden met een bandbreedte van slechts 32 kbps.

Doordat in het Verenigd Koninkrijk al sinds de jaren ’90 wordt ingezet op DAB, zijn er nog behoorlijk veel ontvangers in het land die wel DAB kunnen ontvangen, maar nog geen DAB+. Sterker nog: er worden nog steeds goedkope DAB-ontvangers verkocht die geen DAB+ kunnen ontvangen.

Lokaal in oude standaard
Op de lokale DAB-netten zijn de uitzendingen van Magic Soul, Mellow Magic, Magic at the Musicals, Kerrang en Absolute Radio Country dan ook gestaakt. In plaats hiervan zijn Absolute 80s, Absolute 90s, Planet Rock en Scala Radio in de oude DAB-standaard toegevoegd. Een deel van de luisteraars met een oude ontvanger kan de stations hierdoor blijven ontvangen.

De uitzendingen van de stations van Bauer op het eerste landelijke DAB-net (Digital One) blijven vooralsnog in de oude DAB-standaard. Dit betreft Absolute Radio, Kiss, Kisstory en Magic. Onduidelijk is of deze zenders op korte termijn ook om gaan. [RadioWereld.NL]