Radio Netwerk Nederland ontmantelt oud DAB+-netwerk NPO

Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) heeft de afgelopen weken het oude DAB+-netwerk van de NPO ontmanteld. Het gaat hierbij om het netwerk dat tot 1 september in gebruik was en verzorgd werd door KPN.

Foto: RadioWereld.NL

In totaal zijn er 46 zendinstallaties door heel het land ontmanteld. RNN-directeur Nico Silvius zegt trots te zijn op de opdracht en de stappen die RNN nu zet als tweede zenderoperator van Nederland. “Het is best wel bijzonder dat het kleine RNN deze klus voor KPN doet.

RNN verzorgt al enkele jaren de FM-uitzendingen van onder meer RADIONL, Tukker FM, Joy Radio, Waterstad FM en diverse lokale omroepen.

Volgens Silvius zijn alle installaties in goede staat en worden ze omgebouwd om weer opnieuw ingezet te worden, zowel als standalone als voor kleine netwerken met een handvol opstelpunten.

Het oude DAB+-netwerk van de NPO werd in 2004 in gebruik genomen. In eerste instantie werden alleen de Randstad, delen van Gelderland en Noord-Brabant gedekt. Vanaf 2013 werd het netwerk verder uitgerold tot landelijk dekkend.

Het nieuwe DAB+-netwerk van de NPO op kanaal 12C, dat sinds 1 september in de lucht is, wordt verzorgd door Broadcast Partners. Momenteel is het netwerk nog in opbouw, waardoor de ontvangst op diverse plaatsen tijdelijk minder goed is. Medio december moet het nieuwe netwerk geheel operationeel zijn middels 61 zenders. [RadioWereld.NL]

Foto: Radio Netwerk Nederland
Foto: Radio Netwerk Nederland
Foto: Radio Netwerk Nederland
Foto: Radio Netwerk Nederland
Foto: Radio Netwerk Nederland

4 reacties

 1. DAB+
  Sinds veranderingen per 1 september 2023 is het met de DAB+ ontvangst rampzalig geworden.

  Zenders als Radio 5 is vrijwel niet meer te ontvangen en andere zender vallen steeds weg of zijn gewoon niet meer te ontvangen.

  DAB+ ÉÉn ramp voor de mensen. Al die onzin die je moet uitboeren voor een goede ontvangst. Deze verandering is géén verbetering

 2. Gewoon een puinhoop geworden na 1 september ze hebben DAB+ om zeep geholpen.
  Luister nu via internet of FM de DAB+ radio ligt in de vuilnisbak weg met die rotzooi.

 3. Schandalig dat je eerst een DAB moet aanschaffen.
  Na augustus is er een update geweest?
  Nou mijn telefoon werkt beter met internet dan die hele DAB

  1. Het bereik in Friesland is voor FM niet ideaal, dus DAB+ was heel fijn, maar dat is nu net zo goed als FM helaas…