Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Armin van Buuren

De Ere Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Armin van Buuren. Daarnaast heeft de jury de nominaties bekendgemaakt voor de jaarlijkse Zilveren Reissmicrofoon. De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op 15 juni, wanneer ook Armin van Buuren wordt gehuldigd.

Foto: Armin van Buuren/538

De jury, onder voorzitterschap van Vincent Bijlo, heeft de volgende drie nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon gekozen: het multimediaal platform voor popmuziek ’3voor12’ (VPRO), de podcast ‘Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur’ (VPRO) en de podcast ’De Taxioorlog’ (BNR Nieuwsradio).

Ere Zilveren Reissmicrofoon 2023: Armin van Buuren
De lieveling van de Nederlandse dance-scene maakt de titel ‘dj’ dubbel waar: als veelgeprezen club-artiest en als radiomaker. Zijn zelfontwikkelde radioshow ‘A State of Trance‘ werd rond de eeuwwisseling geboren op Slam-voorloper ID&T Radio en groeide gestaag uit tot het populairste muziekprogramma ter wereld, waar ook in Nederland de commerciële grootmachten regelmatig strijd om leveren.

Vanuit zijn hiervoor speciaal ontworpen radiostudio in Amsterdam brengt Armin al mixend en presenterend wekelijks zo’n veertig miljoen luisteraars in meer dan tachtig landen in vervoering, met sfeervolle selecties en onovertroffen overgangen. Van Buuren zet de toon in knappe koppelingen met online-platforms en sociale media. Hij maakte Asot tot een echt radioprogramma, met interactieve onderdelen als de Future Favorite en de Service for Dreamers. Sympathiek is dat Van Buuren steeds meer ruimte gunt aan nieuw talent. Sinds zijn terugkeer bij Radio 538 neemt Armin daar ook de radioklassieker Dance Department voor zijn rekening.

Speciale vermelding Zilveren Reissmicrofoon 2023
De jury maakt een speciale vermelding voor de podcast ‘De Rob Touber Sound‘ van archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32). Ze vonden elkaar 17 jaar geleden in hun liefde voor Wim Sonneveld. De podcast zit vol geweldige muziek, liedjes die de jury – toch wel redelijk vertrouwd met Nederlandstalige muziek – nog nooit had gehoord. Ze gaan ook langs bij de nog in leven zijnde artiesten met wie televisieregisseur en platenproducer Rob Touber heeft gewerkt. Samen luisteren ze naar de opnames die ze hebben opgedolven. De schellen vallen van je oren, wat een sound, en wat een liefde voor het lied.

Jury Zilveren Reissmicrofoon 2023
Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland). De winnaars worden samen met de winnaars van de Zilveren Nipkowschijf op donderdag 15 juni bekend gemaakt in Het Ketelhuis te Amsterdam. De genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2023 worden woensdag 10 mei bekend gemaakt. [RadioWereld.NL]