Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor de Top 2000

De jubileumeditie van de NPO Radio 2 Top 2000 krijgt dit jaar de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Daarnaast zijn De Concertzender, Podcast Mina & Mevrouw (Vpro) en De Zelfmoordshow van Kink de drie nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon 2024.

Ere Zilveren Reissmicrofoon 2024
Volgens de jury kan de Ere Zilveren Reissmicrofoon alleen maar naar de Top 2000 van NPO Radio 2 gaan. “Dit ooit door oud-stationschef Kees Toering in een koortsdroom ontvangen radioconcept is uitgegroeid van een moeizaam bevochten eenweeksvlieg tot hét culturele audio-evenement. De jubileumeditie scoorde eind 2023 een marktaandeel van ruim 41 procent; zoiets komt al decennia niet meer voor in Nederland.

De jury geeft ook een apart compliment aan Bart Arens en zijn legendarische openings-mash-ups. “De Top 2000 wint de harten van de jury als een puur muziekradioprogramma van gedreven makers voor én achter de schermen, met een groot talent voor sfeervolle inbedding en minutieuze timing. En die makers staan bij iedere nieuwe editie op de schouders van reuzen.”

Foto: Manon de Weerd

Genomineerden Zilveren Reissmicrofoon 2024
De Concertzender
Ruim vier decennia tegen de verdrukking in. Begonnen in 1982 als publieke lokale radiozender in Amsterdam, daarna landelijk actief vanaf medio jaren negentig. Terwijl elders in het medialandschap dito omroepen en themazenders verdwenen, bleef de Concertzender zich sterk maken voor een breed palet aan muziekstijlen, van klassiek tot wereldmuziek tot jazz, en pop, alles ver buiten de gebaande paden. Sinds 2009 is de Concertzender weer een lokale omroep in Amsterdam, draaiend op vrijwilligers, maar met een trouwe schare luisteraars door heel Nederland. Juist omdat de Concertzender zoveel moois laat horen waar andere media – publiek of commercieel – geen ruimte aan bieden, is en blijft de Concertzender van groot cultureel belang.

Podcast Mina & Mevrouw
De negendelige documentaireserie Mina & Mevrouw voor NPO Radio 1 is een prachtige omvattende vertelling van een Zeeuwse familiegeschiedenis, met als grote thema’s klassenverschillen, vrouwzijn en onafhankelijkheid. Maartje Duin vertelt het verhaal van haar overgrootmoeder, gravin op een kasteel bij Middelburg, en Mina, haar inwonende dienstbode. In haar zorgvuldige zoektocht legt Maartje contact met Mina’s familie en ontsluit ze de dagboeken van haar overgrootmoeder, die bijna honderd jaar werd. Deze podcast beschrijft op prachtige wijze een leven lang ongemak in de relatie van een gravin en haar dienstbode en hoe de volgende generaties daarop terugkijken.

De Zelfmoordshow van Kink
In deze eenmalige uitzending maakt presentator Tim op het Broek een onderwerp bespreekbaar waarop in het dagelijks leven veel taboe rust. De link met een aantal artiesten die hun leven beëindigden maakt de muziekzender hiervoor een passende omgeving. Op een verantwoorde manier, zonder te voorzichtig met het onderwerp om te gaan, wordt maatschappelijke betrokkenheid getoond. Emotionele verhalen worden afgewisseld met informatie over Zelfmoordpreventie-hulplijn 113. De maatschappelijke en persoonlijke betrokkenheid is voelbaar bij Tim en past ook bij Kink als zender: ruw, maar oprecht. De titel doet denken aan de Donorshow, het is opvallend en zet aan tot aandacht.

Speciale vermelding Zilveren Reissmicrofoon 2024
Een Speciale Vermelding gaat naar het interview van 3FM-deejay Wijnand Speelman met ALS-patiënt Anjo op de laatste dag van diens leven, vlak voor zijn euthanasie.

Tijdens 3FM Serious Request leerde we de 42-jarige ALS-patiënt Anjo Snijders kennen als bevlogen actievoerder voor Stichting ALS Nederland. Luisteraars waren getuige van de bijzondere vriendschap die tussen Wijnand Speelman en Anjo ontstond. Toen enkele maanden later de situatie van Anjo verder verslechterde en hij besloot tot euthanasie, sprak Anjo op zijn laatste dag met Wijnand live op 3FM. De jury is onder de indruk van dit bijzondere en integere gesprek vol pieken en dalen, en vol mooie momenten en mooie herinneringen. Anjo had de door hem gezochte rust gevonden en de moed om zijn levenseinde onder ogen te komen. Het verdriet en de worsteling van Wijnand, de ruimte voor emoties en de wijze waarop deze twee mannen met elkaar in gesprek zijn gegaan, maken dit interview tot een onvergetelijk, zeer bijzonder radiomoment.

Jury Zilveren Reissmicrofoon 2024
Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is dit jaar de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2024 die naast hem bestaat uit Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland).

2023
De Ere Zilveren Reissmicrofoon ging vorig jaar naar Armin van Buuren en de Zilveren Reissmicrofoon 2023 naar de podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (Vpro/ NPO Radio 1). De podcast de Rob Touber Sound van Frank Jochemsen en Jim Immig kreeg toen een speciale vermelding.

Uitreiking in Het Ketelhuis in Amsterdam
De winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2024 wordt samen met de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2024 op donderdag 13 juni bekendgemaakt in Het Ketelhuis in Amsterdam. De drie genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf zijn: Bodem (BNNVARA), De Afhaalchinees (Omroep Zwart) en De Joodse Raad (EO). B&B Vol Liefde (RTL4) kreeg een speciale vermelding. [RadioWereld.NL]