Bureau Buitenland wint Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het afgelopen jaar is dit jaar uitgereikt aan het NPO Radio 1 programma ‘Bureau Buitenland‘, gepresenteerd door Sophie Derkzen en Tim de Wit. De Ere Zilveren Reissmicrofoon ging naar Hans Hogendoorn. ‘BOOS This is The Voice’ won de Zilveren Nipkowschijf.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

Zilveren Reissmicrofoon
Volgens de jury is ‘Bureau Buitenland’ van de VPRO een programma dat niet meer weg te denken is van NPO Radio 1.

“Het kent een lange geschiedenis en vele uitzendtijdstippen. Het heeft zich nu midden in de dag genesteld, tussen half 2 en 2 uur ’s middags. Het laat ons daar horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven”, zo meldt het juryrapport.

Naast Bureau Buitenland waren er nog twee genomineerden voor deze juryprijs. Dat waren ‘De onbekende kinderen van Kamp Westerbork’, een podcast van Rob Trip en anderen voor NPO Radio 1, en het radiowerk van Jet Berkhout voor NPO Radio 4 (AvroTros).

Er was een speciale vermelding voor Tim op het Broek (Kink). Deze prijs werd overhandigd aan Michiel Veenstra.

Ere Zilveren Reissmicrofoon
Hans Hogendoorn kreeg, zoals eerder al bekend was gemaakt, de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Oud Zilveren Reissmicrofoon (2004) winnaar Henk van Hoorn overhandigde deze juryprijs aan Hogendoorn.

Juryrapport: Altijd warm, altijd dienstbaar aan de uitzending. In zijn inmiddels een halve eeuw beslaande audiocarrière heeft Hans Hogendoorn ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn. Dat laatste vergt oefening, doorlopend onderhoud en consciëntieuze aandacht voor de verwoording en intonatie van elk detail.

De audio-techneut en de presentator die Hogendoorn allebei ook is, smolten de afgelopen decennia samen tot het sonore, indruk makende, urgentie oproepende maar toch nooit overtrokken auditieve uithangbord van de NOS en Radio 1. Ook nu zijn rol daar inmiddels is veranderd, blijft Hogendoorns staat van dienst gekruid door zijn piratenverleden, zijn jarenlange werk voor de Wereldomroep en zijn nog altijd doorlopende escapades bij eigentijdse nichezenders.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

Zilveren Nipkowschijf
De Zilveren Nipkowschijf van 2022 is gewonnen door ‘BOOS This is The Voice’. De makers, presentator Tim Hofman en eindredacteur Marije de Roode namen de award donderdagmiddag in ontvangst.

Foto: BnnVara

Met gepaste nederigheid nemen we deze prijs in ontvangst. We danken de jury voor de waardering. En namens de mensen die in onze uitzending spraken: dank als je wilde luisteren“, aldus Tim Hofman. Boos nam de juryprijs in ontvangst in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

Uit het juryrapport: “In de dagen voorafgaande aan de publicatie op 20 januari 2022 van de BOOS-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland, werd al duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek van het team van Tim Hofman zou worden.

Al stond er nog geen minuut van het programma online op BOOS’ YouTube-kanaal, het nieuwe seizoen uitzendingen van The Voice werd al gestaakt, bandleider Rietbergen stapte op en heel Nederland was in de ban van het onderwerp. Terwijl de showbizzprogramma’s zich bogen over de implicaties voor de sterrenlevens, werden in vrijwel ieder gezin, in iedere schoolklas en op iedere werkplek gesprekken gevoerd over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.”

De andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2022 waren: de dramaserie Het Jaar van Fortuyn (AvroTros) met in de hoofdrol Jeroen Spitzenberger en de documentaire ‘Mijn vader de gelukszoeker’ (Vpro). De makers van het Eurovisie Songfestival 2021 (NPO/NOS/AvroTros) kregen een speciale vermelding.

Ere Zilveren Nipkowschijf
Een Ere Zilveren Nipkowschijf is toegekend aan Paul Witteman. Voormalig winnaar van de Ere (2020) en Zilveren Nipkowschijf (2011, DWDD) Matthijs van Nieuwkerk overhandigde de juryprijs aan Paul Witteman.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

De winnaars zijn op bekendgemaakt tijdens de zestigjarige jubileumeditie van de Zilveren Nipkowschijf in aanwezigheid van enkele oud winnaars bij Beeld & Geluid in Hilversum. Dit resulteerde in diverse lange toespraken. Later dit jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkowschijf en de Ere Zilveren Reissmicrofoon met een portret in hun Wall of Fame.

Jury
De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat dit jaar uit – voorzitter – Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1). Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de Zilveren Reissmicrofoon. Deze jury bestaat uit: Arjan Snijders (Mediajournalist), Edwin Wendt (Freelance mediajournalist), Frederique de Jong (Presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (Radiomaker), Paul van der Lugt (Oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (Radiospecialist Broadcast Magazine), Rutger Boxhoorn (Radiodocent Hogeschool InHolland). [RadioWereld.NL]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.