Search
Close this search box.

RTBF gaat lokaal DAB+-net Brussel exploiteren

Het lijkt erop dat het lokale DAB+-net voor de Franse gemeenschap in Brussel eindelijk in de lucht gaat komen. Begin deze maand heeft mediaregulator CSA de publieke omroep RTBF erkend als zenderexploitant voor het netwerk ‘Brussel Lokaal’ op kanaal 12B.

Die erkenning is nodig om het netwerk op te kunnen starten. Voor de erkenning van de RTBF sloten 15 van de 17 vergunde radiostations een overeenkomst. Die vergunningen werden overigens al in 2019 verleend, maar net als bij vele andere lokale DAB+-netten in Wallonië, komt de samenwerking maar moeizaam op gang. Van de 11 geplande lokale DAB+-netten in het Franstalige gedeelte van België zijn er pas drie daadwerkelijk in de lucht: Henegouwen-West, Luik lokaal en Bergen-Charleroi.

Een jaar geleden was er al een kleine doorbraak voor het in de lucht brengen van het lokale net voor Brussel toen 11 van de vergunde partijen een samenwerkingsovereenkomst sloten en de vereniging zonder winstoogmerk “DAB.Brussels” oprichtten.

Het afgelopen jaar hebben zich nog eens vier partijen aangesloten bij de samenwerking en is er dus ook een zenderexploitant gekozen. Van de 15 partijen zijn er 10 al op FM te ontvangen in de hoofdstad: AraBel, BX FM, Judaïca, KIF, RCF, Vibration, Gold FM, Campus, Alma en Air Libre. De andere vijf stations zijn nu uitsluitend via internet te ontvangen: Capsao, Euradio, Mara FM, Onda en SkyLive.

Belgahay en Panik, die wel vergund zijn, hebben zich niet aangesloten bij de samenwerking. Het is nog onduidelijk of dit nog gaat gebeuren. [RadioWereld.NL]