Zweden: Alle commerciële DAB+-vergunningen met vier jaar verlengd

De Zweedse pers- en omroepautoriteit MPRT heeft alle commerciële DAB+-vergunningen met vier jaar verlengd. Oorspronkelijk zouden de vergunningen eind september aflopen, maar dit is nu eind september 2026.

Door de verlenging eindigen de vergunningen voor DAB+ op dezelfde datum als alle commerciële FM-vergunningen. Alle vergunninghouders hebben verlenging aangevraagd voor digitale etherradio en ook gekregen.

Momenteel kent Zweden drie DAB+-netwerken: één voor de publieke radio SR en twee voor commerciële partijen. Deze worden momenteel beheerd door Bauer en Viaplay (voorheen Nent). Op deze netwerken zijn onder meer Mix Megapol, NRJ, Rix FM, Rockklassiker, Star FM, Bandit Rock, Radio Disney en Lugna Favoriter te beluisteren. De ontvangst beperkt zich enkelt tot de regio’s rondom grote steden als Stockholm, Uppsala, Göteborg en Malmö.

De vergunningen voor commerciële radio om uit te mogen zenden via DAB+ werden al in 2014 uitgegeven. Toch duurde het nog tot 2019 voordat het eerste netwerk officieel gelanceerd werd. De commerciële radiostations wachten tot dat de overheid een landelijke vergunning voor DAB+ had verleend aan de publieke omroep SR.

Uitstel
Maar tot groot ongenoegen van de radiosector kwam die vergunning er niet. Sterker nog: de Zweedse overheid besloot van te houden aan FM. Er kwam zelfs een nieuwe veiling van alle commerciële FM-frequenties, die de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde.

Het gevolg was dat de digitalisering van de radio op een laag pitje kwam te staan en beperkt bleven tot testen. Pas in juli 2019 ging Nent als voorloper van Viaplay van start met haar radiostations op DAB+, terwijl Bauer pas een jaar later startte.

Verdeling vrije capaciteit
Op beide netwerken is nog capaciteit vrij voor extra stations. De MPRT heeft aangekondigd deze te gaan verdelen. Dat gaat waarschijnlijk pas volgend jaar gebeuren. [RadioWereld.NL]