Jeugdjournaal krijgt speciale munt bij 40-jarig jubileum

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum hebben presentatoren Joris Marseille en Evita Mac-nack de eerste NOS Jeugdjournaal-munt onthuld, ter ere van het 40-jarig bestaan van het tv-programma voor kinderen.

Jeugdjournaal krijgt speciale munt bij 40-jarig jubileum Het NOS Jeugdjournaal Vijfje, zoals de munt heet, werd geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Het nieuwsprogramma kreeg de munt omdat het volgens het ministerie een belangrijke maatschappelijke taak vervult door generaties kinderen in begrijpelijk taal op de hoogte te brengen van wat er speelt in de wereld.

De munt wordt in een oplage van 50.000 stuks geslagen. Verzamelaars kunnen de munt bestellen via De Nederlandse Munt in Utrecht. Het is overigens een wettig betaalmiddel, dus er kan in winkels ook gewoon mee betaald worden. Voor de verzamelaar is er ook een munt van 469,00 euro beschikbaar in Goud Proof: het NOS Jeugdjournaal Tientje.

NOS Jeugdjournaal
Het nieuwsprogramma voor kinderen was voor het eerst te zien op 5 januari 1981. Het werd alleen op doordeweekse dagen uitgezonden en duurde zeven minuten. In schoolvakanties was er geen NOS Jeugdjournaal. Inmiddels is het programma 365 dagen per jaar op televisie en is de zendtijd uitgebreid naar twintig minuten. Het is een van de langstlopende nieuwsprogramma’s voor kinderen ter wereld. Het programma won door de jaren heen diverse prijzen, zoals de Gouden Stuiver (de belangrijkste prijs voor kinderprogramma’s in Nederland) en een NPO Zapp Award. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten