RCC wijst klacht over Slam Stare Challenge af ondanks dat het geen reclame-uiting is

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft een klacht over de ‘Stare Challenge’ die radiozender Slam op Instagram en Youtube plaatste. De uitspraak is enigszins opmerkelijk, omdat het volgens Slam helemaal niet om een reclamespot gaat. Het College van Beroep erkent de misser de RCC.

Foto: video still Youtube

In de video van de Stare Challenge die Slam op Instagram en Youtube plaatste zijn (jonge) mannen te zien die proberen een minuut lang oogcontact te houden met een vrouw in bikini, die in uitdagende poses voor hen staat. Degene die zich niet laat verleiden door het lichaam van de bikinibabe is de winnaar. In de video is ook kort een doos van Easytoys te zien, aangezien dit bedrijf de actie sponsort.

Volgens een klaagster insinueert dit dat een vrouw het over zichzelf afroept als zij wordt bekeken en geobjectiveerd. Klaagster wil een bikini willen dragen zonder dat de norm is dat een man haar niet in de ogen kan kijken.

Wel of geen reclame-uiting?
Volgens Slam is de klacht niet-ontvankelijk, omdat het niet om een klacht over een reclame-uiting gaat, zoals omschreven staat in de Nederlandse Reclame Code. “Weliswaar is er sprake van productplaatsing van Easytoys als sponsor van het item, maar van het programmaonderdeel is de redactionele inhoud geheel bepaald door Slam zelf. Productplaatsing is toegestaan bij commerciële omroepen en de klacht richt zich dan ook niet tegen deze plaatsing.”

Maar de RCC oordeelde dat het hier wel degelijk om een reclame-uiting gaat, omdat bij het filmpje op Instagram diverse hashtags met de naam van de radiozender en de sponsor staan. Daarmee wordt volgens de RCC (mede) beoogd de aandacht te vestigen op de radiozender en haar kanalen. En daarom meent de reclamewaakhond wel degelijk een uitspraak te mogen doen over de video.

De RCC wees de klacht van de vrouw overigens af. Dat gebeurde al in november. Omdat het filmpje “alleen op Instagrampagina en Youtube-pagina van het radiostation is geplaatst, is het alleen te zien voor publiek die deze pagina’s bezoeken. Hierdoor bereikt de reclame een specifieke doelgroep waarvan kan worden aangenomen dat zij weet wat zij van Slam kan verwachten. Daarnaast lijkt de vrouw die meedoet aan de video zich niet oncomfortabel te voelen. Er is in de video sprake van een zekere seksuele lading, maar de grens van het toelaatbare wordt niet overschreden.

Tekst gaat verder onder de video

Hoger Beroep
Ondanks dat de klacht over de Stare Challenge van Slam werd afgewezen, besloot de zender toch in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. “Dat bij het programma de hashtag ‘#SLAM’ is geplaatst, betekent dat het programma van de omroep Slam afkomstig is”, motiveert de radiozender.

Het plaatsen van deze hashtag bij een online programma van Slam maakt niet dat het gehele programma daardoor een reclame-uiting voor Slam is. Een andere uitleg zou tot gevolg hebben dat televisieprogramma’s waarbij het logo van de omroep tijdens de uitzending zichtbaar is, voortaan als reclame-uiting van die omroep moeten worden gezien. Dit is onwenselijk. Het wordt dan voor derden mogelijk om over de redactionele inhoud van programma’s te klagen bij de Commissie.”

Het College van Beroep heeft Slam deze week in het gelijk gesteld en stelt dat “de Commissie de uiting ten onrechte als reclame heeft aangemerkt”. [RadioWereld.NL]