Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio 538 maakt 1500ste Dance Smash bekend (audio)

De Dance Smash bereikte vrijdag en nieuwe mijlpaal. Radio 538 maakte namelijk de 1500ste bekend. Die eer was voor de Britse producer Dan O’Donnell, kortweg D.O.D, met ‘Set me Free’. Deze plaat werd enkele dagen eerder met 88% gemaakt in ‘Maak ’t of kraak ’t’.

De 538 Dance Smash werd bedacht door onder andere Wessel van Diepen. “Het was 9 april 1994 dat de allereerste Dance Smash bekend werd gemaakt”, aldus Mark Labrand, die vrijdagmiddag de 1500ste bekend mocht maken. “Het was het begin van een superbijzondere traditie. Vanaf dat moment staat er elke week een nieuwe beatbeuker in de spotlight op de radiozender waar dance geworteld zit in het DNA: 538.

De afgelopen 29 jaar zijn platen uit vrijwel alle dancegenres wel eens tot Dance Smash verkozen. Van eurodance, trance en dreamhouse tot EDM en underground. Het genre verandert door trends, nieuwe stromingen en voorkeuren van luisteraars. Mede dankzij de Dance Smash groeide dance uit tot mainstream muziek op de radio, want het grootste deel werden grote hits in de bekende hitlijsten.

Statistieken
Voor de liefhebbers van nummers en feiten: ‘Free’ van de Zweedse artiest Melodie MC werd in 1994 verkozen tot allereerste Dance Smash. Nummer 100 was voor ‘Disco’s Revenge’ van Gusto, terwijl ‘Protect Your Mind’ van DJ Sakin & Friends de 250e Dance Smash scoorde in 1999.

In 2003 was het tijd voor nummer 500. Die eer viel aan G-Spott voor zijn hit ‘No comment’. Tien jaar later volgde de 1000e: ‘Animals’ van Martin Garrix.

De Franse DJ David Guetta is de meest succesvolle artiest als het om Dance Smash hits gaat. Hij scoorde er 48. Op ruime afstand volgen de Nederlandse top-DJ’s Tiësto (37) en Armin van Buuren (34).

De Dance Smash bleek ook een lucratieve geldbron te zijn, want van 1994 tot 2017 verscheen er meerdere keren per jaar een cd met de beste Dance Smash hits van 538. [Radiowereld.NL]