Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Veronica live vanaf zendschip De Norderney

Radio Veronica keert van 11 t/m 17 februari voor heel even terug naar De Norderney in Amsterdam. Dan staan de radio-uitzending op het schip geheel in het teken van de ‘Super 70s’. Het Veronicaschip de Norderney was van 18 april 1964 tot 31 augustus 1974 ook de drijvende thuishaven van de radiozender waar bekende namen als Joost den Draaijer, Lex Harding en Tineke de Nooij hun radioprogramma maakten.

De Norderney deed niet altijd dienst als thuisbasis van Radio Veronica. De ruim 49 meter lange zogeheten IJslandtrawler werd in 1949 gebouwd, waarna het tot 1956 dienst deed als vissersboot in de wateren van IJsland. Pas toen het schip in 1956 werd verkocht aan de Niedersachsische Hochseefischerei GmbH, kreeg het de naam NC 420 Norderney.

In 1960 werd de Norderney opnieuw verkocht, aan een Nederlands bedrijf, rijp voor de sloop. In 1964, vier jaar later, werd het van dat lot gered door de Verweij-broers, die destijds de directie vormden van Radio Veronica. Zij lieten het schip ombouwen tot de nieuwe uitzendbasis van Veronica, ter vervanging van het toenmalige versleten zendschip de Borkum Riff.

Foto: RadioWereld.NL

Op 2 april 1973 kwam de Norderney in de problemen tijdens een zware storm op de Noordzee. Het schip sloeg van de ankers en dreef richting het strand van Scheveningen. Een dag die huidige Radio Veronica-deejay en -zendermanager Rob Stenders zich nog goed kan herinneren: “Ik heb mijn moeder tot wanhoop gedreven. Ik wilde toen elke dag naar Scheveningen, maar was natuurlijk nog niet in staat om zelf te gaan. Ze zei dat ze dat wel ‘een keer’ wilde doen, maar ik wilde elke dag“, aldus Rob. “Ik zag mezelf daar namelijk ooit nog eens uitzenden. Dat heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.

Super 70s
Vanaf zaterdag is ook de Super 70s Top 770 te horen op Veronica. De lijst, die dagelijks van 09:00 uur tot 19:00 uur wordt uitgezonden, is door de muziekredactie samengesteld op basis van originele hitlijstnoteringen, de notering in de Radio Veronica Top 1000 Allertijden en de streamstarts. In de avond- en nachturen duiken de deejays de diepte in van dit rijke muziekdecennium

Bezoek het Veronicaschip
Sinds 2013 ligt De Norderney aan de NDSM-pier in Amsterdam. Het schip is tijdens de uitzendingen in het weekend van 12.00 tot 18.00 uur te bezoeken en op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur. Bezoekers kunnen dan van bovenaf een kijkje nemen in de radiostudio. Het Veronicaschip is te vinden op de NDSM-werf. [RadioWereld.NL]