Het bereik van Radio4All op FM-kavel A08 is kleiner dan het bereik van Sublime had tot september. Dit is het gevolg van diverse wijzigingen in het zenderpark, waarvoor de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) goedkeuring heeft gegeven. Daar was wel een ‘alternatieve rekenmethode’ voor nodig.
Het FM-netwerk van kavel A08 werd, in opdracht van Sublime, tot september van dit jaar verzorgd door Broadcast Partners. Radio4All, dat dit kavel in juli won tijdens de veiling, kwam echter niet tot een overeenkomst met deze zenderexploitant voor de voortzetting van de FM-uitzendingen. Daarom stapte Radio4All over naar Radio Netwerk Nederland (RNN), die een nieuw FM-netwerk bouwde voor het radiostation.
Negen opstelpunten gewijzigd
Wel werd voor maar liefst negen van de 16 opstelpunten van dit FM-kavel een wijziging aangevraagd. In veel gevallen wilde RNN de FM-zenders verplaatsen naar nabijgelegen opstelpunten die het zelf al gebruikte voor FM-uitzendingen van onder meer RADIONL, Tukker FM en Joy Radio.
Ondanks dat bij de meeste nieuwe opstelpunten de andere antennehoogte netjes wordt gecompenseerd door een aangepast uitzendvermogen (hoger vermogen bij lager opstelpunt en vice versa) blijkt toch dat het FM-bereik toch wel flink kleiner is dan dat Sublime destijds had. En opmerkelijk genoeg is de RDI hiermee akkoord gegaan, zo blijkt uit documenten die in handen zijn van RadioWereld.NL.
Kavel A08 werd geveild met een demografisch bereik van 50,05%, wat neerkomt op een potentieel bereik van 8.609.516 luisteraars. A08 was tevens het kleinste landelijke FM-kavel dat geveild werd.
Maar door alle wijzigingen heeft kavel A08 nu nog een potentieel bereik van 8.222.158 luisteraars, bijna 400.000 minder dus.
Niet meer dan 3% afwijking?
Voor het wijzigen van het FM-kavel is vooral toestemming nodig van de RDI. Daarbij moet aangetoond worden dat het demografisch bereik na de wijzigingen ‘niet in betekenende mate afwijkt’ ten opzichte van de vergunning die na de veiling is verleend. Daarbij houdt de RDI een percentage van 3% positief of negatief aan.
De af- of toename van het demografisch bereik wordt berekent ten opzichte van het demografische bereik van de oorspronkelijke vergunning. Deze methode heeft de RDI tot nu toe altijd gehanteerd, ook bij de ‘Gedragslijn netverbetering FM’ waarmee stations hun FM-bereik in het verleden konden optimaliseren.
In het geval van Radio4All zou de afname van het demografisch bereik dus 4,5% bedragen, wat volgens de regels teveel is.
Alternatieve rekenmethode RDI
Maar om de wijziging toch goed te keuren, toverde de RDI opeens een alternatieve rekenmethode uit de hoed. Want opeens stelt de etherwaakhond dat de wijziging van het demografisch bereik van landelijke FM-kavels moet worden berekend ten opzichte van de gehele Nederlandse bevolking. Hierdoor zou de afname slechts 2,7% zijn.
Het nieuwe uitgangspunt van de RDI is bedenkelijk, omdat geen enkel landelijk commercieel FM-kavel 100% dekking heeft. Het grootste kavel is kavel A06 (waarop Radio 538 uitzendt) en heeft een demografisch bereik van 72,22%.
Twee opvallende wijzigingen
De afname van het bereik van het FM-kavel van Radio4All komt grotendeels door twee wijzigingen. Allereerst hangt de antenne van de sterkste frequentie 90.7 FM in IJsselstein/Lopik nu 50 meter lager. Dit is echter niet gecorrigeerd met een hoger uitzendvermogen, want volgens de vergunning wordt nog steeds met 50 kW uitgezonden.
“Het antennediagram van Lopik is gericht op de Noordzee,” zo legt Nico Silvius, directeur van RNN, uit. Door het vermogen niet te verhogen wordt flink bespaard op toezichtskosten van de RDI, die per kiloWatt worden berekend. Ook gaat de energierekening niet omhoog. “En je zendt niet meer uit voor de vissersboten.”
Daarnaast is de zender Hoorn (90.4 FM) verplaatst naar Alkmaar, ruim 20 kilometer meer naar het westen. Maar waar vanuit Hoorn nog met bijna 25 kW mocht worden uitgezonden, is dit in Alkmaar met nog slechts 6,3 kW.
Die afname komt overigens doordat Radio Veronica in Alkmaar uitzendt op 90.0 FM met het vergunde vermogen van 20 Watt. Om storingen te voorkomen mag het zendvermogen tussen zenders op dezelfde mast en een frequentie afstand van 400 kHz of minder niet meer dan 25 dB bedragen.
Volgens Silvius is voor Alkmaar gekozen omdat op de bestaande mast in Hoorn geen ruimte meer was voor een eigen antenne. Daarnaast was het andere hoge opstelpunt in Hoorn niet beschikbaar, waardoor Alkmaar technisch gezien de beste oplossing is. Ook wordt Hoorn grotendeels mobiel gedekt door de zender Lopik. [RadioWereld.NL]