Radio Netwerk Nederland bouwt duurzaam FM-uitzendnetwerk voor Radio4All

Radio Netwerk Nederland in Sneek bouwt op dit moment een nieuw landelijk FM-netwerk voor Radio4All. Dit netwerk was tot 1 september in gebruik door Sublime. De eerste zender die aangaat is Rotterdam op 90.5 FM. Daarna volgen ook snel Hoogersmilde en Nijmegen en Leusden.

Foto: RadioWereld.NL

Radio4All koos volgens het persbericht voor voor RNN vanwege het gebruik van zeer energiezuinige zenders, bewezen expertise en kwaliteit. Giel Beelen, creatief directeur van Radio4All, is opgetogen over deze samenwerking en prijst de professionele aanpak van RNN. Eerder werd al bekend dat Radio4All niet tot een prijsafspraak was gekomen met Broadcast Partners, die het netwerk de afgelopen jaren in de lucht hield voor Sublime, waardoor Radio4All op zoek moest naar een andere zenderexploitant.

Beelen benadrukt de inzet van groene zenders die worden geplaatst door Radio Netwerk Nederland. Hoewel Radio4All momenteel al beschikbaar is via DAB+, zal de uitbreiding naar FM met de bouw van 16 verschillende antenne-opstelpunten in heel Nederland de beschikbaarheid aanzienlijk vergroten. Luisteraars kunnen binnenkort luisteren naar een kraakhelder, sterk en storingsvrij FM-signaal.

Wel worden acht van de zestien opstelpunten gewijzigd. Zo wordt Hoorn (90.4 FM) ingewisseld voor Alkmaar, Mierlo (89.7 FM) voor Eindhoven, Amersfoort (90.4 FM) voor Leusden, Hoogezand (90.3 FM) voor Groningen en Vlissingen (88.8 FM) voor Zoutelande.

Radio4All is een experimenteerplatform,” zegt Beelen. “Een voorbode van wat we in januari echt gaan doen. We herdefiniëren radio en dit omvat ook de inzet van nieuwe opstelpunten met een lager energieverbruik. De komende weken zijn spannend, aangezien de zenders geleidelijk aan in bedrijf worden genomen, stad voor stad en streek voor streek. Ik ben ervan overtuigd dat wij op dit kavel beter dan ooit te ontvangen zullen zijn, omdat RNN speciaal aan het werk is voor ons.

Nico Silvius, Managing Director van Radio Netwerk Nederland: “We zijn trots dat we de opdracht van Radio4All hebben gekregen om het commerciële FM-kavel A08 te faciliteren. Binnen een strakke deadline, namelijk voor 1 december 2023, zullen maar liefst 16 opstelpunten worden gebouwd en operationeel worden gemaakt. Met slechts 6 weken om dit te realiseren, staat het team van Radio Netwerk Nederland voor een echte uitdaging. De uitrol van deze groene opstelpunten, met minder koeling en dus minder stroomverbruik, zal de komende weken in hoog tempo plaatsvinden.

Foto: RadioWereld.NL

Silvius voegt toe: “Op dit moment werkt ons team onvermoeibaar, zeven dagen per week, aan de bouw en inbedrijfname van de FM-opstelpunten, verspreid over meerdere locaties tegelijkertijd. Deze buitengewone inspanning getuigt van onze vastberadenheid om hoogwaardige radiodiensten te leveren aan het Nederlandse publiek en om de planning binnen deze krappe termijn te voltooien. Deze ontwikkeling markeert een spannende mijlpaal in de radiowereld en benadrukt onze toewijding aan innovatie en kwaliteit in de radiobranche.

Radio Netwerk Nederland, opgericht in 2018 in Sneek als antwoord op KPN’s stopzetting van de distributie van FM-netwerken, faciliteert nu meer dan 80 FM-zenders aan, van landelijke tot lokale omroepen. [RadioWereld.NL]