Consolidatie Australische radiowereld: ARN doet bod op rivaal SCA

Er is een flinke consolidatie in de Australische radiowereld op komst. Australian Radio Network (ARN), de grootste radiogroep van Australië, heeft een overnamebod van ruim 197 miljoen euro gedaan op rivaal en nummer twee Southern Cross Austereo (SCA).

Foto: Pixabay

Het bod van ARN om SCA geheel in te lijven volgt nadat ARN afgelopen zomer al bijna 15% van de aandelen in SCA in het bezit kreeg. ARN noemde dat destijds een strategische investering.

ARN bezit momenteel ruim 50 radiostations in Australië, waaronder het KIIS- en Pure Gold-netwerk. SCA daarentegen bezit een slordige 100 radiostations, waaronder het Hit- en Triple M-netwerk. Ook bezit SCA diverse tv-zenders.

Koek verdelen
Toch kan ARN na de overname niet alle radiostations van SCA inlijven. Een partij mag per radiomarkt namelijk slechts twee radiostations bezitten. In Sydney is ARN al eigendom van KIIS 165 en WSFM (Pure Gold), terwijl SCA in deze stad 2Day FM (Hit) en Triple M bezit.

Daarom slaat ARN voor de overname de handen ineen met investeringsmaatschappij Anchorage Capital Partners (ACP), waardoor de koek netjes volgens de regels verdeeld kan worden.

In de vijf grote steden (Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane en Perth) blijft ARN eigenaar van het KIIS-netwerk, maar neemt Triple M van SCA over en stoot het Pure Gold-netwerk af. Voor Sydney houdt dit in dat ARN KIIS 1065 behoudt, maar WSFM inruilt voor Triple M.

Daarnaast behoudt ARN haar 37 stations buiten de vijf grote steden en voegt daar 51 stations van SCA aan toe. Tevens wordt ARN voor 100% eigenaar van Mix 106.3 en 104.7 FM in Canberra. Nu zijn ARN en SCA elk voor 50% eigenaar van deze zenders.

De stations behorende tot het Hit- en Pure Gold-netwerk in de vijf grote steden gaan naar ACP, alsmede de overige stations van SCA die ARN niet mag overnemen. In Sydney wordt ACP dus eigenaar van 2Day FM en WSFM. Ook alle tv-zenders van SCA aan naar ACP.

Samenwerking
Achter de schermen gaan ARN en ACP waarschijnlijk nauw samenwerken. Te denken valt dan aan dat ARN programma’s gaat produceren voor ACP of dan een aantal stations van ACP als franchise gaan opereren van de merken KIIS of Triple M. Daarbij kunnen ook de vele netwerkprogramma’s worden overgenomen. In Australië is het gebruikelijk, ook in de grote steden, dan radiozenders een groot deel van de dag gevuld worden met netwerkprogramma’s waaronder ook de middagshow.

Daarnaast kunnen er ook afspraken gemaakt worden over de nationale reclameverkoop voor de verschillende netwerken. Afspraken hierover zijn echter nog niet bvekendgemaakt.

Goedkeuring
Nu is het aan de aandeelhouders van SCA om akkoord te gaan met het aanbod van ARN of deze af te wijzen. Daarnaast moeten ook de Australische mededingingsautoriteit ACCC en telecomwaakhond ACMA nog goedkeuring geven voor de overname. [RadioWereld.NL]