Zoek
Sluit dit zoekvak.

RADIONL test met verlagen uitzendvermogen FM-zenders

Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) test momenteel met het verlagen van het uitzendvermogen van enkele FM-zenders tijdens de avond en nacht. Onder meer van de zender van RADIONL in Leeuwarden 96.6 FM gaat ’s avonds het vermogen flink omlaag.

Autoradio RADIONL
Foto: RadioWereld.NL

Commerciële radiostations mogen van Agentschap Telecom sinds vorige maand het uitzendvermogen van FM-zenders met maximaal 3 dB verlagen, wat een halvering inhoudt. Het gaat om een maatregel van maximaal een jaar vanwege de hoge energieprijzen.

Niet-landelijk
Diverse niet-landelijke commerciële stations willen gebruik gaan maken van deze mogelijkheid. Niet de hele dag, maar tussen 21 en 6 uur. Sinds een paar weken loopt er een test bij twee FM-zenders, zo laat Nico Silvius, directeur van RNN en tegens eigenaar van RADIONL, Tukker FM, Waterstad FM, Joy Radio en Frysk FM weten aan RadioWereld.NL.

Onder meer van de frequentie 96.6 van RADIONL in Leeuwarden wordt het vermogen ’s nachts verlaagd. “We hebben gelukkig nog geen enkele reactie over de ontvangst gehad”, aldus Silvius. Het voordeel van deze frequentie is dat deze flinke overlap heeft met de andere FM-frequenties van RADIONL in Friesland.

Flink besparen
Volgens Silvius kan er op deze manier flink bespaard worden op energiekosten. “Onze waterstad FM-zender verbruikt aan stroom 2,5 kW per uur. Als de zender op halve kracht gaat tussen 22 en 6 uur, dan bespaard dat 10 kWh per dag en 300 kWh per maand. Tegen de huidige tarieven is dit een bedrag van 260 euro per maand.

Nu lijkt dit voor één zender niet zoveel, maar Silvius heeft voor zijn radiostations meer dan 70 FM-frequenties in gebruik en kan er op deze manier meer dan 10.000 euro per maand bespaard worden.

Dat verlagen van het uitzendvermogen gaat overigens geheel automatisch. “Onze zenders hebben een interne besturing en kunnen geheel automatisch deze zenders in een schema van 22.00 tot 6 uur het vermogen per 25% verlagen.” Ook voor de kleine zenders (250 en 500 Watt) is een interface gemaakt om het vermogen te kunnen verlagen.

Strategisch
Volgens Silvius is nog niet besloten welke zenders er in vermogen verlaagd gaan worden en per wanneer. Op dit moment wordt er flink gepuzzeld. “We willen het slim en strategisch doen.

Vooralsnog lijken alleen de niet-landelijke commerciële radiostations gebruik te willen maken van de mogelijkheid om het vermogen van FM-zenders te verlagen. Vanuit de landelijke commerciële radiostations zijn nog geen plannen om met minder vermogen te gaan uitzeden. Zij laten Broadcast Partners hun FM-netwerk verzorgen. [RadioWereld.NL]